Een witte asperge quiche is superlekker gemaakt met verse asperges (in het seizoen). Het is lekker met ham, zalm maar een variant met een romig eiermengsel op smaak gebracht met verschillende kazen maakt het helemaal af! Dit is echt een recept dat heerlijk is voor Pasen!
Voorbereiding 20 minutenmin
Kook Tijd 1 uuruur15 minutenmin
Totale Tijd 1 uuruur35 minutenmin
Gang Hoofdgerecht, Lunch Recept, Quiche en Hartige Taart
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Bladerdeeg bodem blind bakken
Verwarm de oven voor op 200 °C
Bedek een quiche vorm met het bladerdeeg en snij het overhangende deel af.
5 vellen bladerdeeg
Prik met een vork wat gaatjes in de bladerdeeg bodem. Zo kan de lucht ontsnappen.
Knip een rondje van bakpapier en leg dat in de vorm.
Bedek het bakpapier met bakbonen.
Verwijder de bonen en het bakpapier en laat het bladerdeeg nog eens 5 minuten afbakken.
Asperge vulling
Schil de asperges en snij het houtige deel aan de onderzijde van de asperge af.
400 gram asperges
Breng een pan met water aan de kook en voeg daaraan het zout en de suiker toe.
⅛ theelepel zout, ½ theelepel suiker
Kook de asperges beetgaar in ongeveer 15 minuten.
Laat de asperges uitlekken en snij de top van de stengel (ongeveer 2 cm).
Zet de vorm in de oven en laat 30 minuten bakken.
Doe de stengels van de asperges en 2 eieren in een blender en pureer dat heel fijn. Meng het aspergemengsel met de rest van de eieren, de slagroom en twee kazen.
Verdeel de asperge uiteinde over de bovenkant van de quiche en plaats de quiche in de oven.
Bak de quiche 40 minuten. Je kunt de quiche warm en/of koud eten.
NOTITIES
1. - Wil je dit recept maken? Bestel dan alle ingrediënten snel met één druk op de knop:2. - Blind bakkenDe bladerdeegbodem bak je blind zodat hij tijdens het afbakken niet omhoog gaat komen en je vulling naast de quiche ligt (in plaats van erin ;-) ). Dit doe je door een bakpapier en vervolgens iets zwaars hierop te leggen, zodat de bodem naar beneden blijft. Ik heb hier bakbonen voor gebruikt, maar heb je die niet, dan kun je ook spliterwten gebruiken.3. - AspergesHet witte goud uit de zwarte grond. Asperges zijn te verkrijgen in verschillende klassen: klasse extra, klasse I, klasse II en asperges die buiten deze klassen vallen. De klasse extra is de beste kwaliteit (en het duurst) en dit loopt naar beneden af. De asperges die buiten de klassen vallen zijn te kort, te dun (of dik) en/of gebroken. En deze zijn eigenlijk ideaal voor soep of quiches.4. - KaasGebruik een combinatie van kazen. Parmezaanse en belegen kaas zijn goede keuzes, maar bijvoorbeeld Gruyère kaas is ook erg lekker.5. - Bewaren
Koelkast - De witte asperge quiche is tot twee dagen afgedekt te bewaren in de koelkast.
Diepvries - De hartige taart met asperges kun je ook invriezen. Verpak de stukken dan luchtdicht. Het kan tot maximaal 1 maand in de diepvries worden bewaard. Laat het ontdooien in de koelkast.
Opwarmen - Dek de quiche af met aluminiumfolie en bak 15 - 20 minuten in de oven bij 180 °C.
6. - VoedingswaardeDe weergegeven voedingswaarde zijn van ⅛ deel van de quiche.