Japanse Kipgehakt spiesjes, ook wel Tsukune genoemd, zijn mals, zacht en smaakvolle spiesjes die je grilt. Bij deze spiesjes serveer je een heerlijke zelfgemaakte teriyaki saus, waarmee je de gehaktballetjes rijkelijk bedruipt. Een top recept dat iedereen lekker vindt.
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 10 minutenmin
Opstijf tijd 30 minutenmin
Totale Tijd 55 minutenmin
Gang Hapjes en Snacks, Hoofdgerecht
Wereldkeuken Aziatisch, Japans
Hoeveelheid 8spiesjes
Ingrediënten
Japanse Kipgehakt Spiesjes
375gramkipgehakt
2eierenlosgeklopt, L
½theelepelzout
1eetlepelmaizena
60grampanko
1eetlepelgemberwortelvers en geraspt
2eetlepelszonnebloemolie
Teriyaki Saus
80mlsake
100mlJapanse sojasaus
1eetlepelmirin
1eetlepelpoedersuiker
½theelepelmaizena
1eetlepelwater
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Kipgehakt balletjes maken
Meng het gehakt met de eieren, zout, maïzena, panko en gember en kneed het goed door, zodat het gemengd is.
Maak van het kipgehakt balletjes van ongeveer 2.5 cm doorsnede en leg die op een koud bord.
Dek af met plastic folie en laat minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast (zodat ze in de pan niet uit elkaar vallen).
Teriyaki saus
Maak de saus door saké, sojasaus, mirin en poedersuiker bij elkaar in een pan te doen en vervolgens op laag vuur te verwarmen tot het kookt.
80 ml sake, 100 ml Japanse sojasaus, 1 eetlepel mirin, 1 eetlepel poedersuiker
Meng de maizena en water in een klein kommetje tot een papje. Schenk dat, wanneer de saus kookt, erbij terwijl je roert.
½ theelepel maizena, 1 eetlepel water
Laat de saus indikken (duurt ongeveer 5 minuten). Zet het sausje op een sudderplaatje, zodat het warm blijft.
Kip kebab spiesjes bakken
Laat de grill(pan) heet worden.
Rijg aan elk spiesjes drie balletjes met kipgehakt en bestrijk met wat olie.
2 eetlepels zonnebloemolie
Grill de balletjes, terwijl je af en toe keert, tot ze gaar en bruin zijn.
Haal de spiesjes door de saus en serveer meteen.
NOTITIES
1. Wil je dit recept maken? Bestel dan alle ingrediënten snel en eenvoudig met één druk op de knop: 2. Kipgehakt - In plaats van kipgehakt kun je ook kipfilet of kiphaasjes kunnen natuurlijk ook. Maal ze dan fijn tot gehakt in de keukenmachine. Je hebt dan maar de helft van de panko nodig, omdat deze gemalen kip minder vocht bevat.3. Maizena - Voor het toevoegen los je de maizena op in water. Zo krijg je geen klontjes.4. Gember - Gebruik verse gemberwortel. Als je geen biologische gember kunt aankomen, verwijder dan de schil met een dunschiller.5. Vervangers ingrediënten
Panko - Paneermeel
Sake - Shaoxing (Chinese rijstwijn).
Japanse sojasaus - Lichte sojasaus of Ketjap Asin gebruiken.
Mirin - Shaoxing met ½ theelepel bruine suiker toe.
6. Stokjes - Gebruik je bamboestokjes, laat die dan eerst een uur weken in koud water, zodat ze niet verbranden bij het gillen.7. Tegen uit het uit elkaar vallen - Zorg ervoor dat je de kipgehaktballetjes pas omdraait als ze echt goed bruin zijn. Een tweede mogelijkheid is om de kipgehaktballetjes eerst 5 minuten in kokend water te koken. Af laten koelen en dan pas aan de stokjes te rijgen.8. Plakken - Is het lastig om de gehaktballetjes te rollen omdat het vlees aan je handen plakt? Maak je handen dan nat.9. Variaties -
Maak Japanse kipgehakt hamburgers in plaats van balletjes door het vlees plat te drukken.
Je kunt deze gehaktballetjes ook zonder stokjes maken en bakken in de koekenpan.
10. Bewaren
Koelkast (niet gegrild) - Maak de gehaktballetjes één dag van tevoren en bewaar ze afgedekt in de koelkast.
Diepvries (niet gegrild) - Leg ze op een bakpapier op een bakplaat en laat ze los invriezen. Haal ze de volgende dag uit de diepvries en stop ze in plastic zakjes of diepvriesdoos. Zo blijven ze tot 2 maanden goed.
Koelkast (gegrild) - Bewaar de Japanse Kipgehakt Spiesjes tot 2 dagen afgedekt in de koelkast
Diepvries (gegrild) - Bewaar de Tsukune in een diepvrieszak of doos gedurende maximaal 2 maanden.
11. De weergegeven voedingswaarde is per Japans kipgehakt spiesje.