Proef dit frisse zoete toetje: Sinaasappel bavarois. Een lekker dessert dat smelt in je mond. En dit eenvoudige recept geeft een lichte en luchtige lekkernij, met een heerlijk sinaasappel smaak en een zijdezachte textuur Een leuk toetje voor een dinertje en met deze kleine aanpassingen een heerlijke afsluiting van je Halloween diner.
Bereidingstijd 15 minutenmin
Opstijven 3 uuruur
Totale tijd 3 uuruur15 minutenmin
Gang Nagerecht
Keuken Amerikaans
Porties 4toetjes
calorieën 434kcal
Ingrediënten
500mlsinaasappelsapongeveer 6 sinaasappels
9blaadjesgelatineof 4 ½ theelepel gelatinepoeder
2eetlepelscitroensap
150gramsuiker
2eiwittenmaat L
⅛theelepelzout
250mlslagroom
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Halloween style
Snij van 4 sinaasappels het kapje en snij het vruchtvlees eruit. Kerf met een mes het gezichtje in de sinaasappel.
500 ml sinaasappelsap
Sinaasappel bavarois
Leg de gelatine in koud water, zodat hij zacht kan worden, minstens 10 minuten.
9 blaadjes gelatine
Knijp het sap uit boven een kom.
Pers de sinaasappels uit en schenk dat sinaasappelsap, het sap dat je hebt opgevangen bij het uithollen, het citroensap en de suiker in een pan en breng aan de kook.
2 eetlepels citroensap, 150 gram suiker
Haal van het vuur af en los de gelatine al roerende erin op.
Zet de pan in een kom met koud water, zodat hij snel afkoelt.
Doe het eiwit met een snufje zout in een vetvrije kom en klop de eiwitten stijf.
2 eiwitten, ⅛ theelepel zout
In een tweede kom klop je de slagroom stijf.
250 ml slagroom
Meng het eiwit voorzichtig door de slagroom. Wanneer het sap goed is afgekoeld, het is dan lobbig, spatel je die er snel, maar voorzichtig door het luchtige eiwit-room mengsel.
Schep dit in glazen of, als je dat leuk vindt, in de uitgeholde sinaasappels en laat dit in de koeling opstijven (minstens drie uur)
NOTES
1. Eiwit:
Scheidt de dooier van het eiwit. Er mag geen spoortje eigeel in terecht komen, anders kun je het eiwit niet meer stijf kloppen.
Zorg er ook voor dat je kom en mixhaken vetvrij zijn. Dat doe je door deze voor gebruik met heet water en afwasmiddel goed te wassen, spoelen en af te drogen.
2. Gelatine: Je kunt het als vellen of als gelatinepoeder gebruiken. Begin met het zacht maken van de gelatine in het water, en dan moet je het oplossen in een hete vloeistof. Voor het resultaat maakt het niet uit welke soort gelatine je gebruikt.3. Sinaasappel
Versgeperst sinaasappelsap heeft de meeste smaak, maar je kunt ook sinaasappelsap uit pak gebruiken.
Tip: Eet je dit met volwassenen dan kun je ervoor kiezen om een eetlepel sinaasappel likeur toe te voegen voor nog meer smaak.
Door het sap te zeven voordat je het toevoegt, voorkom je dat er klontjes ontstaan.
Ook lekker is om fijngesneden stukjes gekonfijte sinaasappelschil voor extra textuur en smaak toe te voegen. Ongeveer een eetlepel.
4. Opstijven: Laat de bavarois minimaal 3 uur, maar nog beter zes uur opstijven voor het luchtigste resultaat. Dan kan de gelatine het allerbest zijn werk doen.5. Let op: Je maakt gebruik van eiwit en dat wordt rauw verwerkt. Dit gerecht kun je daarom beter niet serveren aan kinderen jonger dan 4 jaar, zieken en oudere mensen.6. BewarenIs de bavarois niet te lang buiten de koelkast geweest, dan kun je hem nog bewaren (omdat je met rauwe eieren werkt, moet je daar voorzichtig mee zijn.
Koelkast: Bewaar de bavarois maximaal een dag afgedekt.
Diepvries: Verpak de bavarois in twee lagen folie en vries gedurende maximaal een maand in. Laat ontdooien in de diepvries (of eet als sinaasappelbavarois ijs).