Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Chocolade cupcakes
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hete lucht oven) of 200 graden Celsius (onder en bovenwarmte).
Vet de bakjes van een muffinvorm in en bekleed ze met de papieren cupcake vormpjes.
Pak een kom en zeef de droge ingrediënten (bloem, cacao, bakpoeder en zout) boven de kom.
In een tweede kom doe je de boter en suiker en die klop je ongeveer 3 minuten, tot het botermengsel luchtig en lichtgeel is.
Voeg, terwijl je door blijft mixen op hoge stand, de eieren één voor één toe en het vanille extract.
Zet de mixer laag en voeg achtereenvolgens ⅓ van het bloem mengsel, ½ van de zure room, ⅓ van het bloem mengsel, restant zure room en de rest van het bloem erbij.
Stop meteen met mixen als alles gemengd is.
Verdeel het beslag over de cupcake vormpjes.
Zet de bakvorm in de oven en bak de cupcakes in 25 minuten gaar.
Haal ze uit de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen.
Ganache
Doe de fijn gehakte chocola in een kom.
Verwarm de slagroom tot hij heet is en net niet kookt (je ziet al wel damp).
Schenk de slagroom bij de ganache en roer tot het glad wordt.
Topping
Bestrijk de bovenkant van de cupcake met de ganache.
Bestrooi met de fijngehakte pistachenoten.
Doe in een vetvrije schaal de eiwitten, zout en suiker.
Breng een pan water aan de kook en hang de schaal met eiwitten erboven. Start met kloppen.
Klop net zolang tot de suiker helemaal is opgelost. Haal de kom dan meteen van het vuur en pak de mixer.
Mix 10 minuten tot er glanzende pieken ontstaan. Het mengsel is dan nog lauw.
Meng de boter door het mengsel en klop tot het glad is.
Breng weer een pan met water aan de kook en hang een kom met daarin de witte chocolade erboven.
Laat de chocola smelten, haal de kom boven de pan vandaan en laat 5 minuten licht afkoelen.
Schep de gesmolten chocola door het eiwit mengsel (de Italiaanse meringue) en meng tot alles goed is gemengd.
Doe de witte chocolade crème in een spuitzak en spuit een mooi toef boven op de ganache.