Deze Focaccia met Basilicum en Parmezaanse kaas heeft alles waar dit traditionele Italiaanse brood om bekend staat. Het is zacht en luchtig aan de binnenkant, knapperig aan de buitenkant. En heeft een heerlijke Basilicum, Parmezaanse kaas, olijfolie en Zeezout topping. Dit recept is makkelijk en lekker.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Broodbakmachine
Doe alle ingrediënten in de broodbakmachine in de volgorde zoals door de fabrikant is aangegeven.
375 gram bloem, 180 ml water, 2 eetlepels olijfolie, ½ theelepel zout, 1 theelepel gist, ½ theelepel suiker
Zet de machine vervolgens op de deegstand, dat is de stand waarbij het deeg kneedt en de 1e rijs uitvoert.
Met behulp van een mixer of met de hand
Doe het lauwe water, de gist en een suiker in een kommetje, meng goed en laat 5 minuten staan. Er moeten bellen te zien zijn (is dat niet het geval dan is het gist niet meer goed en moet je een nieuw pakje gebruiken).
1 theelepel gist, ½ theelepel suiker, 180 ml water
Doe de bloem in een kom met het zout en meng goed door.
375 gram bloem, ½ theelepel zout
Meng vervolgens de olie erdoorheen.
2 eetlepels olijfolie
Roer goed door met een houten lepel zodat al het vocht is opgenomen.
Schenk dan het gistmengsel erbij en start met kneden (met de hand of met de mixer).
Kneed door tot het deeg soepel en elastisch aanvoelt en dat zal zeker 10 minuten duren.
Vorm het deeg tot een bal.
Smeer een kom met olie in en leg de deegbal erin. Keer een keer om en dek de kom af met een vochtige handdoek en zet hem warm weg.
Laat het deeg anderhalf uur rijzen (of tot het in volume is verdubbeld) en stort het deeg dan op een ingevette werkplek.
Druk de lucht eruit, vorm een bal en laat het 15 minuten rusten.
Na de 1e rijs (zowel broodbakmachine, met mixer of kneden met de hand)
Druk het deeg dan uit tot een plat ovaal.
Doe de vochtige theedoek er weer over en laat een uur rijzen op een warme plaats.
Verwarm na een half uur de oven voor op 200 °C of 180 °C
Na het rijzen bevochtig je de bovenzijde van het brood met wat water.
Topping
Duw met je vingertoppen kuiltjes in het brood.
Meng het basilicum met de Parmezaanse kaas en het zeezout
Besprenkel het met olijfolie en strooi het basilicum Parmezaanse zout erover.
3 eetlepels olijfolie
Zet 20 minuten in de oven en haal dan het brood uit de oven.
Laat het verder afkoelen op een rooster.
NOTITIES
1. Wil je dit recept maken? Bestel dan snel en eenvoudig alle ingrediënten met één druk op de knop: 2. Gist - In dit recept is 4 gram (1 theelepel) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist, dan heb je 7 gram nodig. Gebruik je droge gist dan heb je 4 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarm water voordat je het gaat toevoegen.3. In plaats van het brood op een bakplaat te vormen, kun je het ook in een gietijzeren pan verdelen. Zo kun je het in de oven of op boven een houtvuur (met deksel) garen.4. Kneed je met de hand en plakt het deeg te veel? Wrijf dan je handen in met olijfolie. Je zult zien dat dit veel beter gaat.5. Oven - Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 200 °C. Bij een heteluchtoven is 180 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.6. Bewaren
Kamertemperatuur - Verpak het brood in plastic folie of een luchtdichte doos. Zo kun je het tot 2 dagen bewaren bij kamertemperatuur.
Diepvries - Dit brood is goed invriesbaar. Verpak in twee lagen folie en vries het tot maximaal 2 maanden in.