Met Pasen komt er een perfect moment om te genieten van lekkere paasstol. Maar waarom je klaar gekochte paasstolletjes kopen als je ze net zo makkelijk zelf kunt maken? Met dit makkelijke recept kun je op een snelle manier heerlijke paasstolletjes maken zonder al te veel moeite. Laat je inspireren door de tips en tricks en ga aan de slag!
30gramgeconfijte sinaasappelschil in kleine stukjes gesneden
½theelepelgemalen kaneel
1eetlepelboterom de bakplaat in te vetten
1eimaat S
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Doe de rozijnen en krenten in een kom en giet daar kokend water op, tot ze onder staan. Laat 10 minuten wellen. Dep de krenten en rozijnen vervolgens droog
75 gram krenten, 75 gram rozijnen
Verwarm de melk naar lauw en los de suiker en gist hierin op.
150 ml melk, 25 gram suiker, 1 theelepel gist
Laat 5 minuten staan tot er bubbels komen. De gist is dan aan het werk.
Meng de bloem met het zout en giet vervolgens het melkmengsel erbij.
250 gram bloem, 4 gram zout
Kneed tenminste 10 minuten goed door met de mixer, tot je een soepel deeg hebt gekregen.
Laat het deeg 60 minuten op een warme plek rijzen.
Druk het deeg plat en verdeel de rozijnen, krenten, eidooier, sinaasappelrasp, gesuikerde sinaasappelschil en kaneel op het deeg en kneed het goed door, zodat alles vermengd is.
Verdeel het deeg in vier porties en maak er bolletjes van.
Leg 20 minuten weg onder een keukendoek en vorm ze dan naar ovale stolletjes.
Vet de bakplaat in en leg de stolletjes op de bakplaat.
1 eetlepel boter
Laat ze 60 minuten rijzen in een warme ruimte.
Verwarm gedurende de laatste 30 minuten de oven voor op 200 °C of 180 °C
Klop het ei los en smeer de bovenzijde van de stolletjes hiermee in.
1 ei
Bak de stolletjes 15 minuten in de oven goudbruin en gaar.
Bestuif net voor het opdienen met poedersuiker.
De stolletjes zijn heerlijk om warm te eten met een lik roomboter, maar ook koud zijn ze erg lekker.
NOTITIES
1. Wil je dit recept maken? Bestel dan alle ingrediënten snel en eenvoudig met één druk op de knop: 2. Gist -
In dit recept is 4 gram (1 theelepel) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist, dan heb je 7 gram nodig. Gebruik je droge gist, dan heb je 4 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarm water voordat je het gaat toevoegen.
Door de gist door de melk te roeren gaat hij na een minuut of vijf werken. Daardoor kun je snel en eenvoudig controleren of de gist nog wel werkt. Zie je na een minuut of vijf geen belletjes verschijnen aan het oppervlak dan werkt hij niet meer.
De suiker die je toevoegt aan het gistmengsel is het "eten" van de gist. Laat dat dus niet weg. Dit wordt omgezet naar zuurstof (en daardoor krijg je dus een luchtig brood).
3. Krenten en Rozijnen - Laat de krenten en rozijnen 10 minuten wellen in heet water en dep ze dan droog voordat je ze aan het brooddeeg toevoegt. Zo blijven ze lekker sappig en branden ze niet aan.4. Vervangingen
Vervang de kaneel door koekkruiden.
De sinaasappelrasp kun je ook vervangen door citroenrasp. Lekker fris.
Ben je dol op amandelspijs? Vul de broodjes dan in stap 9 met een rolletje amandelspijs. Vouw het deeg om de spijs en ga verder met stap 10.
5. Oven - Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 200 °C. Bij een heteluchtoven is 180 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.6. Bewaren Het allerlekkerste is wanneer je de broodjes dezelfde dag op eet, dan zijn ze heerlijk vers.
Koelkast: Bewaar brood niet in de koelkast, omdat het de structuur van het brood verandert, door het vocht. Echt niet lekker dus.
Diepvries: Brood kun je prima invriezen. Het blijft dan tot twee weken goed. Haal het brood 3 uur voor gebruik uit de diepvries zodat het goed kan ontdooien.
Opwarm tip: Wil je het warm eten, dan bak je het 3 minuten bij 180 °C (vanuit de diepvries).
7. De weergegeven voedingswaarde is per paasstolletje.