Zelf appelflappen maken van bladerdeeg is heerlijk. Het is niet voor niets één van de bekendste gebakjes van Nederland. Krokant gesuikerd bladerdeeg gevuld met een mix van een warme en heerlijke appelvulling met kaneel en rozijnen. Zo makkelijk te maken en vol van smaak. Een gebakje dat iedereen lekker vindt!
Voorbereiding 5 minutenmin
Kook Tijd 20 minutenmin
Totale Tijd 25 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Nederlands
Hoeveelheid 6personen
Ingrediënten
Appelflap vulling
1appelzoet
2eetlepelssuiker
1theelepelkaneel
2eetlepelsrozijnen
6vellen bladerdeegontdooid, 10 x 10 cm
Topping
1eimaat s, losgeklopt
1eetlepelsuiker
½theelepelkaneel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Appelflap vulling
Verwarm de oven voor op 200 °C of 190 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Schil de appel, verwijder de kern en snij in kleine blokjes.
Leg een vel bladerdeeg voor je neer en leg in een hoek twee eetlepels appelmengsel. Houd de appel 1 cm uit de zijkant.
6 vellen bladerdeeg
Vouw het deeg dubbel door de punt naar elkaar toe te vouwen (je krijgt een driehoek).
Druk de zijden van het deeg met een vork aan.
Leg de appelflap op de bakplaat.
Appelflap topping
Bestrijk de bovenkant van het bladerdeeg met losgeklopt ei.
1 ei
Meng in een klein kommetje de suiker met kaneel en strooi dat over de bovenkant.
1 eetlepel suiker, ½ theelepel kaneel
Bak 20 minuten in de oven.
NOTITIES
1. Appels Geschikte appels zijn Elstar, Jonagold, of golden delicious. Het is beter om geen goud reinette of een andere stoofappel te gebruiken. De textuur is minder lekker na het bakken.2. Bladerdeeg - Dit recept gebruikt plakjes roomboter bladerdeeg. De vellen zijn 10 x 10 cm. Je kunt vers of bevroren bladerdeeg gebruiken. Vergeet niet te ontdooien voor gebruik.3. Ei: gebruikt voor het bestrijken van de bovenkant van het bladerdeeg. Zo bakt het bladerdeeg goudbruin en blijft de suiker aan de appelflappen plakken.4. Bewaren
Invriezen voor het bakken: Je kunt de appelflappen invriezen voordat je ze in de oven bakt. Wikkel elke appelflap afzonderlijk in plasticfolie en doe deze in een diepvrieszakje of doos. Maximaal 2 weken invriezen. Ontdooi ze niet voor het bakken, maar bak ze 5 minuten extra.
Kamertemperatuur: Je kunt de appelflappen na het bakken een dag op kamertemperatuur bewaren in een papieren zak of luchtdichte trommel. Ze zijn nog lekkerder wanneer je ze vlak voor het eten nog even opwarmt.
Koelkast: Bewaar ze niet in de koelkast. Door de luchtvochtigheid verandert de structuur en dat is niet lekker