Het wordt tijd dat we gaan genieten van een lekkere en gezonde lunch! En deze spinazie pannenkoeken zijn onweerstaanbaar lekker! Knapperig, luchtig en simpel om te maken. Deze groene heerlijkheden zijn superlekker (en goedgekeurd door de kids!)
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding spinazie
Gebruik je verse spinazie? Was de groente eerst. Verhit vervolgens één eetlepel olie in een hapjes pan of wok en voeg de spinazie (met aanhangend water) toe. Roerbak vier minuten totdat de groente geslonken is. Laat uitlekken en afkoelen naar kamertemperatuur.
250 gram spinazie
Gebruik je diepvries spinazie? Laat deze ontdooien voor gebruik. Zorg dat hij goed is uitgelekt voordat je het toevoegt aan het beslag.
Beslag
Doe de spinazie met een drie eetlepels melk in de blender en maal heel fijn. Werk eventueel in batches als je het niet in één keer voor elkaar krijgt.
250 ml melk
Doe het volkoren meel en het zelfrijzend bakmeel in een kom en roer goed.
Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en meng tot het ei niet meer zichtbaar is.
2 eieren
Voeg de rest van de melk toe en mix alles goed door.
Schenk dan, terwijl je blijft mixen, de karnemelk erbij.
500 ml karnemelk
Wanneer er geen klontjes meer zijn voeg je de fijngemalen spinazie toe.
Meng alles met de garde goed door elkaar.
Pannenkoek / pancakes bakken
Verwarm één eetlepel zonnebloemolie in de pan.
4 eetlepels zonnebloemolie
Schenk een soeplepel beslag (bij een grote pannenkoek) of één juslepel beslag (voor een pancake) in de pan en bak tot de pannenkoek aan de bovenkant droog is.
Draai de pannenkoek om en bak nog twee minuten.
Haal de pannenkoek uit de pan.
Herhaal tot het beslag op is en alle pannenkoeken / pancakes gebakken zijn.
NOTITIES
1. Wil je spinazie pannenkoeken maken? Bestel dan alle ingrediënten met één druk op de knop:2. Spinazie - Gebruik verse of diepvries spinazie. Dit maakt voor het eindresultaat niet uit. Gebruik de naturel soort zonder toevoegingen (zoals room). Laat de groente goed uitlekken voor je het toe gaat voegen aan het beslag. Anders verdun je het beslag te veel.3. Alternatieven -Spinazie - Deze groene groente kun je ook vervangen door 250 gram courgette (geschild en in blokjes). En je kunt ook boerenkool gebruiken. Net zo groen en net zo lekker.Zelfrijzend bakmeel - Geen zelfrijzend bakmeel in huis? Vervang dit door 250 gram bloem waar je één theelepel, bakpoeder of baksoda aan toevoegt.Volkoren meel - Je kunt het volkoren meel ook vervangen door speltmeel.Karnemelk - Heb je net het laatste restje karnemelk op? Gebruik dan 250 ml melk waar je één theelepel azijn (zonder smaakje) aan toevoegt.4. Lekker erbij - Deze pannenkoeken zijn heerlijk met honing en Maple syrup.5. Bewaren -
Doordat je zelfrijzend bakmeel gebruikt, krijg je een extra luchtig deeg. Het bakpoeder wat hieraan toegevoegd is gaat werken als er vloeistof bij komt. Maak het beslag dus niet te ver van tevoren.
Koelkast - Deze pannenkoeken kun je, nadat ze afgekoeld zijn, afdekken en in plastic folie inpakken. Bewaar ze in de koelkast. Zo kun je ze de volgende dag koud eten. Omdat ze spinazie bevatten, warm je ze niet voor een tweede keer op.
Diepvries - Verpak de pannenkoeken luchtdicht in twee lagen plastic folie. Zo blijven ze tot een maand goed in de diepvries. Laat ze ontdooien in de koelkast.
Opwarmen - Verwarm een koekenpan op gemiddeld vuur, met een klein beetje olie tot hij warm is. Draai tussendoor een keertje om.
5. De weergegeven voedingswaarden zijn per pannenkoek. Maak je pancakes dan kun je ongeveer 24 pancakes maken. Deel dan de voedingswaarde door drie voor de juiste waardes per pancake.