Laagjes luchtig brood waarop kaneelsuiker is gestrooid, worden een heerlijk zoet brood, dat lekker is bij het ontbijt, brunch of high tea.
Voorbereiding 20 minutenmin
Kook Tijd 20 minutenmin
Rijstijd 3 uuruur
Totale Tijd 3 uuruur40 minutenmin
Gang Brood Bakken, Lunch Recept, Ontbijt
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 8broodjes
Apparatuur
De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
Deeg
60ml waterwarm
180mlmelkwarme
1ei maat L
60gramboterzachte
50gramsuiker
½theelepel zout
450grambloem
8graminstant gist
¼theelepelkardemom
Tussen de lagen
60gramboterkamertemperatuur
4eetlepelskaneel
100gramsuiker
Topping
60mlmelk
1eetlepelsuiker
Saus
100mlgecondenseerde melkgezoete
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Deeg
Meng in een kom het ei met de melk, water, suiker, boter en gist. Zet opzij.
In een andere kom zeef je de bloem met het zout en de kardemom.
Voeg de vloeibare ingrediënten aan de droge ingrediënten en kneed tot je een glad deeg hebt. (Opmerking : Dit recept vereist ongeveer 450 gram bloem afhankelijk van het weer, vochtigheid en het merk. Begin met 425 gram en als je voelt dat het deeg te zacht is, voeg de telkens 2 eetlepels toe totdat het goed is.)
Vet een kom in met wat olie, leg het deeg erin en dek deze af met een vochtige doek.
Laat het op een warme plaats verdubbelen.
Stort het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en verdeel het deeg in 4 delen.
Tussen de lagen
Rol elk deel in een cirkel ten minste 20 cm in diameter.
Pak een cirkel en bestrijk deze met ¼ deel van de boter en bestrooi met ⅓ deel van de suiker en kaneel.
Leg de tweede cirkel op de eerste en herhaal het insmeren met boter en bestrooien met kaneel en suiker en doe hetzelfde met de derde cirkel.
Leg de vierde laag erop.
Borstel deze laag alleen met de rest van de boter.
Met behulp van een mes snij je de cirkels waardoor het deeg verdeelt wordt in 8 driehoeken.
In het midden van elk van de driehoeken maak je een snee, die 3 cm van de onderzijde en 3 cm van de bovenzijde afblijft.
Leg een driehoek met de brede zijde voor je en pak de toppunt.
Draai die naar je toe en vouw die door het gat in het midden tot je de punt weer ziet.
Pak de twee punten van de brede zijde (onderkant) en duw die tegen elkaar aan (waardoor je de lagen beter ziet).
Leg het stukje brooddeeg terug en herhaal voor alle driehoeken.
Topping
Meng de melk met de eetlepel suiker en smeer de broodjes daarmee in.
Laat het brood 20 minuten rusten en verwarm ondertussen de oven voor op 240 graden Celsius.
Bak het brood 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
Haal ze uit de oven en leg ze op een rek om af te koelen.
Saus
Wanneer het brood nog warm is besprenkel je de bovenkant met de gecondenseerde melk.
NOTITIES
Je maakt vier cirkels die ongeveer even groot zijn. Het geeft niet als dat niet exact is, daar merk je na het bakken niets meer van.
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Anders kun je het bijna niet smeren.
Om te helpen met het vormen van het brood, kun je het brood vóór het snijden in 8 driehoeken gedurende 20-30 minuten in de koelkast leggen, daardoor wordt de boter laag harder, waardoor het buigen gemakkelijker wordt.
Vervang de kaneel door koekkruiden voor een speculaas brood.