Dit recept voor olijfolie citroen cake bevat geen boter, enkel olijfolie en yoghurt als vervangers. Daardoor was het niet droog en de cake heeft een lichte citroensmaak die smelt in je mond.
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 50 minutenmin
Totale Tijd 1 uuruur
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 8personen
Apparatuur
De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
180grambloem
2theelepelsbakpoeder
snufjezout
2theelepelscitroenschil geraspt, van een biologische citroen
120mLyoghurt
180gramsuiker
3eierenmaat L
120mLolijfolie fruitig
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Vet het cakeblik in met olijfolie en bestuif dat licht met bloem.
Meng in een kleine kom de bloem, suiker, citroenschil en het bakpoeder met een vork door elkaar.
In een tweede grote kom meng je de eieren, yogurt en olijfolie met een garde tot het goed is gemengd.
Schep de ingrediënten uit de kleine kom op de natte ingrediënten en meng goed.
Kleine klontjes zijn geen probleem.
Giet het beslag in het cakeblik en zet het 50 minuten in de oven.
Controleer met een sate prikker of de cake gaar is.
Laat 5 minuten op het rooster staan en stort vervolgens de cake op het werkblad.
NOTITIES
Wil je controleren of de cake gaar is, prik dan met een saté prikker in het midden van de cake. Komt hij er droog uit dan is de cake gaar. Anders nog 5 minuten doorbakken en herhalen.
Je kunt de cake makkelijk na het bakken uit de vorm krijgen, wanneer je het bakblik eerst insmeert met olijfolie en vervolgens er 2 eetelepels bloem inschept. Goed alle zijkanten met bloem bedekken en het restant "losse" bloem uit de bakvorm kloppen. Na het bakken laat je de cake 5 minuten wennen bij kamertemperatuur (dan krimpt hij iets) voordat je hem uit de vorm haalt.
Optioneel: wil je dat de cake nog meer naar citroen smaakt? Prik met een saté prikker meerdere gaten in de bovenzijde van de cake terwijl hij nog in de vorm zit. Maak dan een siroop van 30 gram poedersuiker en 60 ml citroensap. Giet deze over de cake, zodat de siroop in de cake trekt. Laat 5 minuten staan en haal de cake dan uit de vorm.
Door de yoghurt te vervangen door soja yoghurt of kokos yoghurt wordt dit recept lactose-vrij.
Je kunt deze cake ook maken met sinaasappel. Vervang de citroenschil door sinaasappel rasp.