Een heerlijk recept voor een heerlijk hapje: breekbolletjes gevuld met mozzarella en roomkaas. Dit is lekker op Zondagmiddag, op een feestje, eigenlijk is dit brood altijd lekker!
Kook Tijd 30 minutenmin
Rijstijd 3 uuruur
Totale Tijd 3 uuruur30 minutenmin
Gang Brood Bakken, Hapjes en Snacks
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 17hapjes
Apparatuur
De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
brood deeg
4gramgist
5gramsuiker
255mLkarnemelk
35gramroomboter gesmolten
10gramzout
400grambloem
Gevuld brood
125grammozzarella geraspt
100gramroomkaas
1teentje knoflookuitgeperst
Topping
2eetlepelskruidenboter gesmolten
3eetlepelsbasilicum en rozemarijn fijngehakt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Brooddeeg
Vul je broodbakmachine met bovenstaande ingrediënten in de goede volgorde. Bij mijn broodbakmachine is dat: Eerst karnemelk dan boter. Daarop de bloem en de overige ingrediënten. Kies dan de deeg stand.
Zodoende wordt het deeg gekneed en vindt de eerste rijs automatisch plaats.
Stort het deeg op een bebloemd oppervlak en rol uit tot een lap van 45 x 30 cm.
Snij deze met een pizza snijder in 24 rechthoekjes van ongeveer gelijke grootte.
Gevuld brood
Meng in een kom de roomkaas met de geschaafde mozzarella en knoflook.
Pak een stukje deeg en leg daar 1 theelepel kaasmengsel op.
Vouw het deeg dicht (randen goed dichtdrukken) en maak er een bolletje van.
Doe dat 24 x en leg de bolletjes neer in de vorm van een kerstboom.
Leg onder een vochtige theedoek en bedek met plastic folie en laat op een warme plaats een uur rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
Na de tweede rijs bak je de broodjes 17 minuten in de oven.
Smelt ondertussen de kruidenboter.
Haal ze eruit en bestrijk meteen met de gesmolten boter.
Besprenkel met de kruiden en serveer.
NOTITIES
Heb je geen broodbakmachine, kneed je deeg gedurende 10 tot 15 minuten met de hand of de mixer met deeghaken. Het deeg is dan soepel en elastisch. Laat het dan een uur bij kamertemperatuur rijzen en ga verder met het recept.
Wil je zachte bolletjes? Smeer dan na het bakken de broodjes in met boter. Wist je dat dit recept ook lekker is met kruidenboter als topping?
Als je de bolletjes onder een vochtige theedoek legt en vervolgens onder plastic folie en ze laat rijzen op een warme plek, dan droogt het deeg niet uit.
Bij brood bakken komt de hoeveelheid van de ingrediënten heel nauw. Dus als je wilt dat het goed lukt meet je de ingrediënten goed af.
Zout en gist is geen goede combinatie. Het gist gaat namelijk dood bij een te hoge concentratie zout. Hou bij het toevoegen van zout en gist deze twee zo ver mogelijk uit elkaar. Nog beter voeg het zout pas na 5 minuten kneden toe.
Heb je geen karnemelk in huis, dan gebruik je 250 ml melk met 1 theelepel azijn.
Vervang de rozemarijn en basilicum met kruiden die je lekker vind, zoals peterselie, bieslook of tijm