Cranberry's zijn onlosmakelijk verbonden met de winter. Vandaag een lekkernij dat heerlijk is om te bakken en uit te delen: Cranberry cake!
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 1 uuruur10 minutenmin
Totale Tijd 1 uuruur20 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 8plakjes
Apparatuur
De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
cake vorm 26 cm
Ingrediënten
250grambloem
⅛theelepelzout
180mlcrème fraîche
½theelepelzuiveringszout
90gramboter kamertemperatuur
250gramsuiker
1theelepelvanille-extract
2eierenmaat L
1eetlepelcitroensap
60gramcranberries gedroogd, of 80 gram verse
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Week de cranberry's 10 minuten in heet water.
Boter je bakblik in en bestrooi met bloem. Klop het teveel aan bloem eruit.
In een kom meng je de bloem, zout en het zuiveringszout.
In een tweede kom voeg je de boter bij de suiker.
Mix op een hoge snelheid ongeveer 3 minuten tot de boter luchtig is.
Voeg 1 voor 1 de eieren toe en vervolgens het vanille-extract en de crème fraîche.
Voeg als laatste het citroensap toe.
Mix goed door tot alles is opgenomen.
Voeg dan de droge ingrediënten toe. Mix tot deze net zijn opgenomen.
Schep de cranberry's met een spatel door het beslag heen en giet het in het cakeblik.
Bak 60 tot 70 minuten in de oven.
Controleer met een satéprikker of de cake gaar is.
NOTITIES
Week de cranberries 10 minuten voor je de cake bakt. Daardoor branden ze niet aan en zijn ze lekker sappig. Dat maakt de cake extra lekker. Je kunt natuurlijk ook verse cranberries gebruiken.
Natriumbicarbonaat (oftewel zuiveringszout) gebruikt wordt je cake luchtig. Je haalt dit bij de drogisterij, supermarkt of Toko. Natriumbicarbonaat reageert met zuur (vandaar het citroensap en de crème fraîche in dit recept).
Doordat je crème fraîche gebruikt, hoef je minder boter toe te voegen.
Gebruik alle ingrediënten op kamertemperatuur. Daardoor wordt de cake extra luchtig.
Elke oven werkt anders. Controleer daarom altijd of je of cake gaar is door er een saté-prikker in te steken. Komt die er droog uit, dan is de cake klaar en kan hij uit de oven. Anders bak je nog 5 minuten extra en herhaal je het nog een keer.
De tip om je cake heel uit de vorm te krijgen. Zorg dat de vorm goed ingesmeerd is met boter (speciaal in de naden en hoeken). Vul de vorm met 2 eetlepels bloem in en schudt die langs alle randen. Dit geeft een flinterdunne laag bloem aan alle zijden. (Omdat je geen bloem plekken wilt op je cake, keer je hem vervolgens om en klop je het teveel aan bloem eruit.)
De cake is makkelijker uit de vorm te krijgen wanneer je hem na het bakken 5 minuten bij kamertemperatuur laat staan. Hij zal daardoor iets krimpen en vervolgens kun je de vorm makkelijker verwijderen.
Wat kun je nog toevoegen aan dit recept om het nog lekkerder te maken? Denk eens aan speculaaskruiden (1 theelepel toevoegen) of 50 gram walnoten. Ook 50 gram chocolate chips kan erg lekker zijn
Heb je geen vanille extract, vervang deze dan door 1 zakje (8 gram) vanille suiker