Zelf Suikerbroodjes maken dat is heerlijk op zondagochtend bij het ontbijt of bij een brunch. De zoete, krokante gebakken bollen met een parelsuiker topping zijn heerlijk wanneer ze nog warm besmeert met een likje roomboter. Ze hebben niets meer nodig. Een simpel recept voor lekkere broodjes!
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voordeeg
Los in een kom al roerend de gist volledig op in 100 ml lauwwarme melk.
12 gram gist, 100 ml melk
Werk er vervolgens 125 gram bloem en suiker doorheen. Dit voordeeg moet zacht en glad zijn.
125 gram bloem, 1 eetlepel suiker
Dek de kom af en laat 2 uur rijzen tot het in omvang is verdubbeld.
Kneden en eerste rijs
Doe de resterende bloem, zout en suiker in een grote kom.
375 gram bloem, 5 gram zout, 100 gram suiker
Voeg de melk, eieren en de boter toe en kneed alles kort door elkaar.
80 ml melk, 55 gram boter, 2 eieren
Voeg het voordeeg toe en kneed verder tot een elastisch deeg gevormd is (ongeveer 10 minuten).
Vorm een bal van het deeg en dek deze af.
Laat het deeg in de koeling 12 uur rijzen.
Kneden en tweede rijs
Kneed het deeg nogmaals door. Verdeel het in 10 porties en rol deze op.
Laat 15 minuten rusten.
Vorm na deze rusttijd broodjes van het deeg.
Bedek de bakplaat met bakpapier en leg de broodjes erop.
Dek ze af en laat ze 1 uur rijzen.
Bakken
Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C. Snijd de bovenkant van de broodjes met een mes een beetje in.
Klop de melk los met de eierdooier en bestrijk de broodjes ermee. Bestrooi elk broodje met greinsuiker.
1 eetlepel melk, 1 eigeel, parelsuiker
Bak de broodjes 18 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
NOTITIES
1. Wil je dit recept maken? Bestel dan alle ingrediënten met één simpele druk op de knop: 2. Gist - In dit recept is 12 gram (3 theelepels) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist dan heb je 24 gram nodig. Gebruik je droge gist dan heb je 12 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarme melk.3. Hoe controleer je of je deeg voldoende gekneed is?Check het deeg want je wilt niet onder- of overkneden. Dat doe je door een vliesje trekken. Pak een balletje deeg en druk het plat. Rek het deeg een beetje uit, draai het in je handen een kwartslag en draai nogmaals. Rek het deeg vervolgens weer uit en draai weer een beetje. Doe dit net zolang tot er een dun vlies (waar je je vingers doorheen ziet) ontstaat, (dit kun je niet in één keer doen). Als het deeg scheurt voordat je een dun vlies ziet ontstaan dan is het deeg nog niet goed en kneedt je het nog eens 2 minuten. Laat het deeg vervolgens rijzen.4. Oven - Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 220 °C. Bij een heteluchtoven is 200 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.5. Bewaren
Kamertemperatuur - De broodjes kun je tot twee dagen bewaren in een (papieren) zak bij kamertemperatuur.
Koelkast - Bewaar de broodjes niet in de koeling. Door de hoge vochtigheid worden de broodjes vochtig.
Diepvries - Vries de broodjes in een diepvrieszak of bak in. Zo blijven ze maximaal 2 maanden goed. Ontdooi de broodjes bij kamertemperatuur. Tip: Leg een bakpapier tussen de broodjes. Zo vriezen ze niet aan elkaar, en kun je precies het benodigde aantal suikerbroodjes uit de verpakking halen en ontdooien.
Opnieuw knapperig maken - Maak de bovenzijde van de broodjes vochtig en verwarm ze 5 minuten in een oven bij 200 °C (of 3 minuten bij 200 °C in de Airfryer).
6. De weergegeven voedingswaarde is per suikerbroodje.