Spelt is een gezonde graansoort. En is door veel mensen erg goed te verdragen. Vandaar een recept voor een volkoren speltbrood.
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 35 minutenmin
rijstijd 2 uuruur30 minutenmin
Totale Tijd 3 uuruur20 minutenmin
Gang Brood Bakken
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 2broden
Ingrediënten
180gramwater lauwwarm
7gramgist droog
1theelepelsuiker
2theelepelsazijn
350grammelk
25gramboter
2eetlepelshoning
16gramzout
350gramspeltmeel
500gramspeltbloem
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Meng het gist met de suiker in het water.
Laat 10 minuten staan tot je belletjes ziet verschijnen. Dit is het teken dat het gist nog werkzaam is. Krijg je geen belletjes dan moet je nieuw gist gebruiken.
Meng in een kom de azijn, melk, boter, honing en het gistmengsel en roer goed door elkaar.
Voeg 250 gram spelt meel toe en meng alles goed door elkaar.
Voeg de rest van het bloem en meel toe en kneed ongeveer 5 minuten.
Schep het zout erbij en kneed nogmaals 10 minuten.
Voel op dat moment of het deeg te nat of te droog is (het mag niet plakken, maar alle bloem moet zijn opgenomen). Voeg eventueel nog wat water of bloem toe.
Maak een bol van het deeg.
Vet een kom met olie in en leg het deeg erin.
Keer het eenmaal om, zodat alle zijden met olie zijn bedekt. Bedek de kom met plastic folie en laat het deeg anderhalf uur rijzen.
Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en verdeel het deeg in tweeën.
Bol elk stuk deeg op.
Laat 20 minuten rusten onder een keukenhanddoek.
Druk beide stukken uit tot een rechthoek waarvan het brede stuk even breed is als het bakblik. Rol het brood strak op en leg in het, met de naad naar beneden, in het bakblik.
Dek de bakblikken af met plasticfolie.
Laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen en verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
Bak de broden in 35 minuten gaar en bruin.
Controleer of het brood gaar is door op de onderzijde van het brood te kloppen. Wanneer het gaar is, klinkt het brood hol.