Het is kil en koud buiten en je bent op zoek naar een recept voor een heerlijke ovenschotel. Zoek niet verder: deze jachtschotel voldoet hier prima aan. Met mals vlees, romige aardappelpuree en frisse appeltjes.
Voorbereidingstijd 15 minutenmin
Bereidingstijd 3 uuruur30 minutenmin
Totale tijd 3 uuruur45 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 6personen
calorieën 656kcal
Ingrediënten
Stoofvlees
800gramrunderlappen mager
2eetlepelsbloem
2eetlepelsolie
50gramboter
125gramspekreepjes
2uien middelgroot
4kruidnagels
10jeneverbessen gekneusd
2laurierbladeren
300mLrode wijn geen slobberwijn, maar een lekkere goede wijn
2plakjesontbijtkoek
Aardappelpuree
1kilo aardappelen kruimig
150mLmelk vol
100gramboter ongezouten
snufjenootmuskaat
Topping
2appels
3eetlepelspaneermeel
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Stoofvlees
Snij het vlees in dobbelstenen van ongeveer 1.5 x 1.5 cm.
Snipper de ui.
In een thee-ei of theezakje stop je de kruidnagels, jeneverbessen en laurierbladeren. (Zo haal je ze er op het eind gemakkelijk uit.)
In een pan verwarm je de olie met de 50 gram boter.
Bestrooi het vlees met de bloem en breng op smaak met zout en peper.
Bak het vlees aan, zodat het een mooie bruine kleur heeft.
Doe de spekblokjes en de uien erbij en bak alles nog eens 5 minuten.
Leg het zakje met kruiden erin en schenk de rode wijn erbij. Schep alles nog eens goed door. Leg de deksel op de pan en laat alles 2 en een half uur sudderen.
Schep alles elk half uur door en controleer of er nog voldoende vocht bij zit. Anders schenk je er nog wat water bij.
Na twee en een half uur verkruimel je de peperkoek in grove stukken door de stoofschotel. Zet het vuur zo laag mogelijk en sudder nogmaals 30 minuten.
Vergeet niet om goed te roeren, want door de toegevoegde peperkoek kan een en ander wat eerder aankoeken.
Verwarm de oven ondertussen voor op 250 graden Celsius.
Aardappelpuree
Schil de aardappelen.
Kook ze 20 minuten tot ze goed gaar zijn. Stamp de aardappelen met een stamper fijn (of gebruik een knijper).
Verwarm in een klein pannetje de melk met boter en nootmuskaat tot ze warm zijn (het hoeft niet te koken).
Schenk het warme melkmengsel over de gepureerde aardappelen en meng vlug door.
Wanneer het vlees 3 uur heeft gesudderd, verwijder je het zakje met kruiden en schep je het vlees in een ovenschaal.
Schep de aardappelpuree erboven op.
Topping
Schil een appel, snijdt hem in vieren en verwijder het klokhuis.
Snij elk kwart in 3 plakje en verdeel die over de bovenzijde van de puree.
Strooi daar het paneermeel over.
Zet de jachtschotel 15 minuten in de oven totdat de puree aan de bovenzijde mooi bruin van kleur is.
NOTES
In plaats van paneermeel kun je ook met twee beschuiten tegen elkaar wrijven, boven de stoofschotel.
Aardappelpuree maak je het eenvoudigst met een stamper of knijper. Heb je dat niet prak dan de aardappelen zo fijn mogelijk met een vork.
Dit gerecht is erg lekker met een winterse groente zoals rode kool met appeltjes.