Macarons, knapperig koekje met zijdezachte vulling. Heerlijk. Vandaag een heerlijke recept voor karamel macarons gevuld met zoute karamel. Een unieke combinatie.
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 15 minutenmin
Droogtijd 8 uuruur
Totale Tijd 8 uuruur30 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Europese keukens
Hoeveelheid 20macarons
Ingrediënten
Karamel Fleur de Sel
240gramsuiker
80mlwater
115gramboter ongezouten
50mlmascarpone
100mlslagroom
snufjezoutFleur de Sel
Macaron beslag
3eiwitten maat L
50gramsuiker
200grampoedersuiker
110gramamandelen
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Karamel Fleur de Sel
Meng in een steelpan (op laag vuur) the suiker en water en verhit totdat de suiker is opgelost. Voeg de boter en het zout toe en laat het aan de kook komen.
Kook totdat het een goudkleurige caramel is geworden.
Haal van het vuur af en meng de mascarpone en de slagroom erdoor.
Meng goed en zet het weer op een laag vuur en laat aan de kook komen.
Laat ongeveer 10-15 minuten koken. De vulling zal dan dikker worden.
De macaron
Een dag voordat je de schelpen gaat bakken, scheid je de eiwitten van de eigelen en doe je de eiwitten in een bakje met een deksel. Laat ze 's nachts bij kamertemperatuur staan.
De volgende dag mix je de eiwitten, totdat deze beginnen te schuimen.
Voeg geleidelijk de suiker toe en mix verder, totdat het mengsel een witte glans krijgt en stijf is.
Maal in een keukenmachine of blender de amandelen met de poedersuiker en maal deze tot ze zeer fijn zijn.
Meng ⅓ van het eiwitmengsel voorzichtig door het amandelmengsel tot een homogeen geheel.
Vouw het amandelmengsel vervolgens voorzichtig door het restant van de eiwitten.
Test met een kleine hoeveelheid beslag of het beslag reeds goed is. Wanneer je een lepel op een plaat spatelt en het loopt langzaam uit tot een vlak geheel, dan is het beslag goed gemengd. Breekt het dan moet het nog verder gemixt worden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Vul een spuitzak en spuit met een gladde mond een ronde van ongeveer 4 cm doorsnee op het bakpapier. Laat dit 1 uur rusten.
Verhit de oven voor tot 150 graden Celsius en bak de macarons gedurende 10 tot 15 minuten.
Bereiding macarons
Pak twee schelpen (zonder te breken ? het beste gaat dat met een hele dunne spatel) en lepel een paar theelepels caramel op een schelp.
Plaats de andere macaronhelft bovenop en druk langzaam aan.
NOTITIES
In plaats van hele amandelen te gebruiken, kun je ook kant en klaar amandelmeel kopen. Dat is te koop bij de meeste supermarkten, natuur- en reformwinkels.
Gebruik een dunne spatel om het koekje van de bakmat te verwijderen.