Chocolademousse zonder room, maar met whiskey en hazelnoten, is één van de lekkerste toetjes. En je maakt het helemaal zelf. Een luchtige, smaakvolle traktatie die je zelf eenvoudig kunt maken. Geniet van dit heerlijke toetje. Proef het verschil met kant-en-klare toetjes en verras je familie en gasten! Dus ben je op zoek naar een bijzonder en heerlijk toetje, dan is dit nagerecht echt iets voor jou!
Voorbereiding 30 minutenmin
Kook Tijd 2 uuruur
Totale Tijd 2 uuruur30 minutenmin
Gang Nagerecht
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
60gramhazelnoten
6eiwittenmaat L
100gramsuiker
400gramkookchocolademin 70 % cacao, fijngehakt
30gramboterongezouten
6eigelenmaat L
4eetlepelswhisky
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C of 180 °C
Rooster de hazelnoten kort, ongeveer een minuutje of 5, totdat ze lekker ruiken.
60 gram hazelnoten
Maal de hazelnoten fijn in een keukenmachine met mes of in een blender.
Chocolademousse zonder Room
Klop de eiwitten stijf samen met de suiker in een tot je stijve pieken krijgt.
6 eiwitten, 100 gram suiker
Doe de chocola en boter in een vuurvaste kom en smelt au bain-Marie
400 gram kookchocolade, 30 gram boter
Wanneer de chocola en boter is gesmolten roer je alles goed door en haal je het van het vuur. Laat 15 minuten bij kamertemperatuur licht afkoelen.
Roer dan de eigelen, de hazelnoten en de whisky erdoorheen.
6 eigelen, 4 eetlepels whisky
Voeg ongeveer ⅓ van de eiwitten toe en vouw die voorzichtig door het chocolademengsel. Zo went de chocola aan het luchtige eiwit.
Doe de rest van het eiwit bij het chocolademengsel en vouw dat er voorzichtig door.
Laat de mousse ten minste 2 uur opstijven in de koelkast.
NOTITIES
1. Whisky: Eten er kinderen mee dan laat je de whisky weg. Voeg de whisky toe als de gesmolten chocola is afgekoeld, anders kan de mousse gaan schiften.2. Eieren scheiden: kun je het beste scheiden als ze koud zijn (koelkast temperatuur). Maar wil je de eiwitten goed stijf krijgen dan zijn eiwitten op kamertemperatuur het beste. Begin dus met het scheiden van de eieren (die uit de koelkast komen) en laat de kom met eiwitten 15 minuten staan bij kamertemperatuur. Zo zijn ze precies goed wanneer je ze wilt kloppen.3. Eiwitten kloppen: Klop de eiwitten tot ze stevig zijn. Wanneer je de mixer uitzet en de haken uit de eiwitten haalt moeten de pieken rechtop blijven staan. Dat is het moment dat de eiwitten helemaal goed zijn opgeklopt. Stop dan, anders wordt de mousse, na het mengen met de chocola vloeibaar in plaats van luchtig.4. Bewaren:
Koelkast: Chocolade mousse kun je tot 3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast.
Invriezen: Je kunt de chocolade mousse ook afdekken en invriezen. Zo blijft het tot een maand goed. Zet de mousse, de avond voor je hem wilt gaan eten, in de koeling en laat ontdooien. Eet de mousse binnen 24 uur op. TIP: is het warm weer? Ontdooi de mousse dan niet helemaal, maar laat het lekker bevroren. Je hebt dan heerlijk chocolade mousse ijs.