Dit maisbrood recept is SUPER lekker. Zelfgemaakt, luchtig en een goudgele kleur. Begin je net met broodbakken dan sta je versteld hoe makkelijk dit brood recept is. Een smeuïg brood, met een licht zoete mais smaak en een knapperige korst. De smaak en heerlijke geur laten je genieten met een hoofdletter G.
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 40 minutenmin
Rijstijd 3 uuruur
Totale Tijd 3 uuruur55 minutenmin
Gang Brood Bakken, Lunch Recept, Ontbijt
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 14sneden
Ingrediënten
235grambloem
235grammaismeel
6gramgist droog
30gramzonnebloemolie
285gramwater lauwwarm
1theelepelhoning
9gramzout
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Broodbakmachine incl. bakken
Weeg en meet de ingrediënten voor het brood af.
Doe eerst de vloeistoffen in de broodbak machine. Daarna de bloem en het maismeel.
In één hoek doe je het gist en in de tegenoverliggende hoek het zout.
Zet de broodbak machine aan op medium bakken.
Broodbakmachine tot en met eerste rijs (vervolgens afbakken in de oven)
Weeg en meet de ingrediënten voor het brood af.
Doe eerst de vloeistoffen in de broodbak machine. Daarna de bloem en het maismeel.
In één hoek doe je het gist en in de tegenoverliggende hoek het zout.
Zet de broodbak machine aan op kneden en 1e rijs. Ga nu verder bij de tweede rijs*.
Brood bakken in de oven.
Strooi de gist en de honing bij het water en laat het een kwartiertje staan.
Meng de bloem, het maismeel en het zout in een kom.
Voeg de olie en het gistmengsel toe en meng goed door met een pollepel.
Stort het deeg uit op een werkblad en begin te kneden, ongeveer een kwartier. Je kunt ook de mixer gebruiken op gemiddelde snelheid. Ook dan kneed je 15 minuten.
Voeg water toe als het deeg te droog is. Voeg bloem toe als het deeg heel erg vochtig is. Het deeg mag de eerste 10 minuten klam aanvoelen, voeg dan geen bloem toe, want door het uitstretchen van de gluten in het deeg wordt het deeg nog wat droger.
Vet een kom in met olie en leg het deeg hierin en draai het een keer rond, zodat het met olie wordt bedekt. Leg hier een theedoek overheen. Dek dat af met plastic folie.
Laat het een uur / anderhalf uur op een warme plaats staan tot het volume is verdubbeld.
Tweede rijs *
Druk de lucht uit het deeg en vorm een vierkante lap met de breedte van het bakblik. Laat het deeg 20 minuten rusten.
Rol vervolgens het deeg op en leg het in het bakblik. Leg wederom een theedoek eroverheen en laat een uur rijzen op een warme plaats.
In de oven
Verwarm de oven ondertussen voor op 220 graden Celsius. Zet een bakblik onderin de oven of zorg dat je een plantenspuit (schoon) bij de hand hebt.
Vul het bakblik net voor je het brood erin schuift met kokend water of besproei het brood met water. Daar krijg je een knapperige korst van.
Bak het brood gedurende 40 minuten in de oven.
Klop op de onderzijde van het brood. Als dit hol klinkt is het brood gaar, anders de tijd met vijf minuten verlengen.
Laat het brood 5 minuten rusten en stort het op een rooster.
NOTITIES
Door het gist te mengen met honing en lauw water en even te laten staan gaat de gist opstarten. Je krijgt belletjes op het water. Krijg je geen belletjes dan weet je dat je gist niet meer goed is.
Hou het zout en het gist uit elkaar. In de broodbakmachine door het in tegenovergestelde hoeken te scheppen. Met de hand meng je het eerst door het bloem mengsel heen. Gist gaat namelijk dood bij een hoge concentratie zout.
Het deeg wordt eerst klam, voordat het elastisch en glad wordt. Pas dan is het voldoende gekneed. Je controleert dat eenvoudig door een stukje deeg tussen twee vingers omhoog te trekken. Wanneer je een vliesje krijgt is het deeg goed.
Je korst wordt knapperig als het in de oven iets vochtig is. Zet een ovenschaal onderin, die je vult met warm water als je het brood gaat bakken. Of gebruik een plantenspuit om het brood te besproeien.
Brood is gaar wanneer het hol klinkt als je onderin op het brood klopt. Anders moet je de baktijd nog iets verlengen.