Vlaams stoofvlees, die je kunt krijgen in de frituur, is een typisch Belgisch klassiek stoofgerecht. Het vlees, dat je stooft in een bier, smelt op je tong. Lekker met friet.
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 10 minutenmin
Stooftijd 3 uuruur
Totale Tijd 3 uuruur20 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Europese keukens
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
750gramrunderlappenmager
2eetlepelsmosterd
50gramboter
2uiengesnipperd
500mlbruin bierBelgisch
100mlwater
1eetlepelazijn
2laurierblaadjes
2takjes tijm
2eetlepels appelstroop
1kruidnagel
2snedenbrood
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
Snipper de ui.
Snij het vlees in blokjes van 2 x 2 cm.
Besmeer de sneetjes brood met mosterd.
(bij het maken in de oven) Verwarm de oven voor op 140 graden Celsius.
Bereiding (algemeen)
Zet een hapjespan op laag vuur en smelt de boter.
Bak de uien 3 minuten tot ze glazig zijn. Haal met een schuimspaan uit de pan.
Voeg dan de blokjes vlees toe en bak tot ze aan alle kanten bruin zijn. Haal met een schuimspaan uit de pan.
Schenk het bier in de pan en schraap met een houten spatel alle aanbaksels uit de pan.
Bak het vlees aan alle kanten bruin en haal het dan met een schuimspaan uit de pan.
Bereiding In de oven
Doe de uien in een ovenschaal en schep het vlees daarop.
Meng het bier met het water, de appelstroop en azijn. Schenk dat in de ovenschaal over het vlees.
Voeg de tijm, kruidnagel en laurierblaadjes toe.
Leg de boterhammen omgekeerd op de saus (mosterdzijde naar beneden).
Dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie.
Laat het vlees drie uur garen in de oven.
Laat het deksel van de pan (zodat de saus indikt) en zet het terug in de oven. Bak nog een uur. Controleer tussendoor of het niet te veel indikt. Doe anders de deksel terug op de pan.
Bereiding in de slowcooker
Doe de uien in de slowcooker en schep het vlees erop.
Schenk het bier, water en azijn bij het vlees. Voeg ook de appelstroop, tijm en kruidnagel toe. Meng alles goed door.
Leg de laurierblaadjes op het vlees.
Dek dat af met de boterhammen die je op het vlees legt, mosterdzijde naar beneden.
Doe de deksel op de slowcooker en laat 6 tot 8 uur op lage stand garen.
Meng alles goed door en serveer.
Serveren
Bak ondertussen de Vlaamse friet volgens de verpakking in de frietpan of air fryer.
Serveer de Vlaamse stoof met frietjes en een salade.
NOTITIES
Om zoveel mogelijk smaak te krijgen bak je de uien en het vlees in de pan net aan. Dan voeg je vervolgens het bier toe om alle aanbaksels en smaken die zijn achtergebleven op te nemen. En dit doe je allemaal in de schaal.
Dit recept hoor je natuurlijk te maken met Belgisch bier. Maar kun je dat niet aan komen dan kun je ook een bruin bier gebruiken.
In plaats van appelstroop kun je ook appel peren stroop of kersenjam gebruiken.
De azijn zorgt ervoor dat het vlees mals wordt en geeft de saus een licht zoetzure saus.
Je kunt de boter vervangen door olie, maar dat zorgt er wel voor dat her recept iets minder romig is.
De stoofschotel dek je af met sneetjes brood. Die zullen alle smaken opnemen en vervolgens uiteenvallen in de saus. En dat zorgt ervoor dat die wat dikker wordt.
Hoewel het recept met bier wordt gemaakt, is die smaak niet overheersend. Het heeft een lichte zoet zure romige smaak.