Ontdek dit eenvoudige recept voor een smaakvolle stoofschotel met Speculaas en appelstroop, bereid in de slowcooker. Door het langzaam te garen in de slowcooker, krijg je een echt makkelijke maaltijd. Laat je verleiden door de warme, lichtzoete smaken van dit traditionele Nederlandse Comfortfood.
Kook Tijd 15 minutenmin
Stooftijd 2 uuruur30 minutenmin
Totale Tijd 2 uuruur45 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Nederlands
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
500grammagere runderlappen
50gramboter
2rode uienin ringen
2eetlepelsbloem
4tenenknoflookuitgeperst
1flesjebruin bier
2eetlepelsbalsamico azijn
2eetlepelsappelstroop
4kruidnagels
5jeneverbessen
2laurierblaadjes
8speculaasjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Snij de runderlappen in blokjes van ongeveer 1½ bij 1½ cm. Snij grote brokken vet weg.
500 gram magere runderlappen
Smelt de boter in een braadpan.
50 gram boter
Karameliseer de uien.
2 rode uien
Doe de runderlappen en de knoflook bij de uien en bestrooi met bloem en braadt het vlees aan tot het mooi bruin is en het vetrandje is weggesmolten. Doe alles in de slowcooker.
2 eetlepels bloem, 4 tenen knoflook
Schenk het bier, het appelstroop en de balsamicoazijn erbij.
In een thee-ei doe je de jeneverbessen en de kruidnagels. Leg die in de vloeistof.
4 kruidnagels, 5 jeneverbessen
Leg de speculaasjes en de laurierblaadjes op het vlees.
2 laurierblaadjes, 8 speculaasjes
Doe een deksel op de pan en zet de slowcooker aan, gedurende 8 uur op Low (lage stand).
Verwijder de laurierblaadjes en het thee-ei met kruiden en roer alles goed door.
Serveer. Lekker met aardappelpuree en bloemkool of knapperig brood.
NOTITIES
1. Runderlappen: Gebruik runderlappen, hachee vlees of riblappen voor dit stoofpotje. Dit vlees heeft veel stooftijd nodig en daardoor heeft het de tijd om alle smaken goed op te nemen en tegelijkertijd heerlijk mals te worden.2. Bier:
Kies voor een donker, bruin bier. Dit bier wordt gebrouwen met een pure bruine mout, waardoor het een zoetige smaak heeft. Perfect voor hachee. Het bier is het zuurtje dat er voor zorgt dat het vlees mals wordt.
Wil je liever geen bier gebruiken dan kun je het ook vervangen door 300 ml rode wijn of 3 eetlepels witte wijnazijn en 250 ml water.
3. Slowcooker: Zet de slowcooker 8 uur op lage (low) stand of 5 uur op hoge (High) stand aan om heerlijke stoofschotel met speculaas en appelstroop te krijgen.4. Braadpan: Dit recept kun je ook op het fornuis maken. Braad het vlees aan met de knoflook en uien. Doe de overige ingrediënten erbij en laat 15 minuten met het deksel op de pan stoven. Roer alles goed door. Sudder de stoofschotel (een warmhoudplaatje werkt hier prima) nog twee uur, terwijl je af en toe roert met het deksel op de pan. Wordt het vlees te droog voeg dan water toe.5. Bewaren:
Koelkast - Koel het vlees snel af. Het stoofvlees kun je afgedekt tot twee dagen in de koelkast bewaren.
Diepvries - Laat het vlees snel afkoelen en doe in een luchtdichte diepvriesdoos of zak en vries in. Zo blijft dit tot 3 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.
Opwarmen - Verwarm dit stoofpotje op gemiddeld vuur terwijl je blijft roeren tot hij heet is. Voeg eventueel 2 eetlepels water toe als de saus te dik wordt.