Gebakken rijst met ei en broccoli is niet alleen heel eenvoudig te maken, maar het heeft ook nog een heerlijke smaak. De combinatie van zachte gegaarde broccoli, reepjes ei, zoete erwtjes en een restje rijst zorgt voor een perfecte makkelijke avondmaaltijd of lunch. Een heerlijk recept om restjes rijst op te maken.
Voorbereiding 5 minutenmin
Kook Tijd 10 minutenmin
Totale Tijd 15 minutenmin
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Wereldkeuken Aziatisch
Hoeveelheid 1persoon
Ingrediënten
250grambroccoliroosjes
1eetlepelolie
2tenenknoflookuitgeperst
2eetlepelshoisinsaus
1eetlepelsesamolie
2eierenmaat s
1lente uitjein dunne ringen gesneden
1eetlepelolie
50gramdoperwten diepvries
100gramgekookte rijst
1eetlepelJapanse sojasaus
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Kook of stoom de broccoli beetgaar in 4 tot 5 minuten.
250 gram broccoli
Verhit wat olie in de pan en roerbak de knoflook 30 seconden.
1 eetlepel olie, 2 tenen knoflook
Doe de (uitgelekte) broccoli en hoisinsaus erbij en roerbak alles 2 tot 3 minuten.
2 eetlepels hoisinsaus
Zet het vuur uit en meng de sesamolie door de broccoli. Schep de broccoli uit de pan en zet even opzij.
1 eetlepel sesamolie
Klop de eieren los met de lente-uitjes.
2 eieren, 1 lente uitje
Schenk de olie in de pan en schep de erwtjes erbij. Roerbak 3 minuut en voeg dan het ei en de rijst toe terwijl je roert met een vork zodat het ei mooi rul wordt.
Schep de broccoli erdoor en schenk nog wat sojasaus erover en verwarm tot alles goed warm is.
1 eetlepel Japanse sojasaus
NOTITIES
1. Broccoli: Gebruik je bevroren broccoli, wat prima kan, dan hoef je hem niet voor te koken.2. Doperwten: Zowel diepvrieserwtjes of verse erwtjes zijn te gebruiken. Verse erwtjes kook je 5 minuten voor het toevoegen.3. Gekookte rijst:
Witte rijst, zilvervliesrijst, pandan of basmati rijst zijn prima om gebakken rijst mee te maken. Per persoon heb je 200 tot 250 gram nodig.
Zorg dat de rijst die je gebruikt om te bakken al een dag oud is en bewaar hem afgedekt in de koelkast. Dat zorgt ervoor dat hij minder plakkerig is.
4. Sojasaus: Gebruik Japanse sojasaus, Ketjap Asin of lichte sojasaus (verkrijgbaar bij de Toko).5. Variaties:
Extra vlees: Wil je dit als hoofdgerecht en zou je wat meer eiwit willen toevoegen, dan kun je denken aan kip blokjes, garnalen of tofublokjes.
Groentes: Je kunt de broccoli en doperwtjes vervangen of aanvullen door: blokjes wortel, paprika en mais.
Teriyaki: Voor een zoete en rijke smaak vervang je de sojasaus door teriyaki saus.
Spicy: Hou je van pittig eten. Voeg dan ½ theelepel rode pepervlokken toe of meng er ½ theelepel sambal door.
6. Bewaren Laat de rijst snel afkoelen voordat je het bewaart.
Koelkast: Bewaar de gebakken rijst tot twee dagen afgedekt in de koeling.
Diepvries: De rijst kun je tot twee maanden bewaren in een diepvriesdoos of zak. Laat ontdooien in de koelkast.
Opwarmen: Verwarm in de magnetron. Of bak op in de koekenpan of wok tot hij warm is.