Zelf Boeuf Bourguignon Maken in de Slowcooker, deze Franse Klassieker maak je makkelijk zelf. Heerlijk met rundvlees, spekjes, wortel, en zilveruitjes die je langzaam gaart in een rodewijnsaus.En waar je bij een normale stoofschotel altijd de pan naderhand schoon kunt schrobben is, doordat je deze keer de slowcooker gebruikt, de afwas net zo makkelijk als het maken van dit recept.
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 2 uuruur
Totale Tijd 2 uuruur15 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Europese keukens
Hoeveelheid 6personen
Ingrediënten
200gramspekreepjes
1500gramrunderlappenin blokjes van 5 cm gesneden
1theelepelzout
1theelepelpeper
3eetlepelsbloem
1uigesnipperd
1wortel in blokjes gesneden
1eetlepeltomatenpuree
2tenenknoflookgekneusd
750mlrode wijnPinot Noir
300mlrunderbouillon
1theelepelgedroogde tijm
1laurierblad
18zilveruitjesafgespoeld
1eetlepelboter
100mlrunderbouillon
peterselievers, ter garnering, optioneel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Bak het spek uit in een koekenpan.
200 gram spekreepjes
Haal het met een schuimspaan uit de pan en voeg het vlees toe.
Bak dat aan tot het goudbruin is (het hoeft niet gaar te zijn) en haal ook dit met een schuimspaan uit de pan.
In het achtergebleven vet, bak je de wortel, tomatenpuree, knoflook en ui aan gedurende 2-3 minuten.
1 ui, 1 wortel, 1 eetlepel tomatenpuree, 2 tenen knoflook
Voeg dan de spekreepjes en het vlees weer toe en roer het goed door.
Doe alles in de pot van de slowcooker.
Schenk wijn in de koekenpan en breng aan de kook. Schraap met een houten lepel de achtergebleven aanbaksels los en schenk alles in de slowcooker.
750 ml rode wijn
Voeg nu ook de bouillon en tijm toe. Roer alles goed door en leg het laurierblad bovenop.
300 ml runderbouillon, 1 theelepel gedroogde tijm, 1 laurierblad
Doe het deksel op de pan en laat 6 tot 8 uur op lage stand stoven.
Tijdens het laatste half uur maak je de uitjes klaar.
Voor de uitjes smelt je een eetlepel boter in een pan en bakt ze aan tot ze goudbruin zijn. Vervolgens voeg je de bouillon toe tot ze net onder staan.
18 zilveruitjes, 1 eetlepel boter, 100 ml runderbouillon
Laat zonder deksel sudderen, gedurende 20-25 minuten, totdat vrijwel al het vocht verdampt is en de uitjes lekker zacht zijn.
Pak een kom en daar leg je een grove zeef in.
Giet de stoofschotel vanuit de slowcooker in de zeef (terwijl je het vocht opvangt). Doe het vlees en de groenten terug in de crockpot.
Giet de saus in de koekenpan bij de uitjes en schep het vet met een schuimspaan af.
Laat het vervolgens op hoog vuur gedurende 5 minuten inkoken tot de saus wat dikker is en mooi glanst.
Giet de saus terug in de pan van de slowcooker en laat het nog 2 tot 3 minuten warm worden.
Garneer met peterselie.
peterselie
NOTITIES
1. Runderlappen: In dit recept zijn runderlappen gebruikt. Maar je kunt ook hachee vlees of riblappen gebruiken. Dep het vlees droog voordat je het aanbakt. Nat vlees wordt niet zo mooi bruin.2. Zilveruitjes - Spoel de zilveruitjes af voordat je ze gaat bakken, anders smaken ze te zuur.3. Rode wijn: Pinot Noir is echt een aanrader om te gebruiken. Het is fruitig, een beetje kruidig en heeft body. En dat laatste kan de saus echt goed gebruiken. Je kunt deze vervangen door een andere wijn uit de Bourgogne.4. Runderbouillon: Het allerlekkerste is zelfgemaakte runderbouillon. Heb je dat echt niet, dan gebruik je bouillon van een blokje.5. Grotere portie? Bij bijna alle recepten geldt dat je dan op de 2 × knop kunt drukken, alleen niet bij een slowcooker recept. Verdubbel je het gewicht in vlees, voeg dan 50 tot 100 ml extra vloeistof toe.6. Oven - Heb je geen slowcooker? Maak dit recept dan in de oven in een ovenvaste pan. Wanneer je het vlees terug bij de groenten hebt gedaan voeg je de wijn, bouillon en tijm toe. Leg het laurierblad bovenop en leg de deksel op de pan. Laat 2 ½ uur bij 180 °C stoven. Bak in het laatste half uur de uitjes en kook de saus weer in.7. Bewaren Laat de Boeuf Bourguignon snel afkoelen voordat je hem bewaart.
Koelkast - Bewaar afgedekt tot drie dagen in de koeling
Diepvries - Doe de stoofschotel in een afgesloten diepvriesdoos en bewaar tot 3 maanden in de diepvries.
Opwarmen - Doe de Boeuf Bourguignon in een pan en voeg twee eetlepels water toe en verwarm op laag vuur tot het voldoende verhit is.