Varkenshaas dat je zelf vult met heerlijke stukjes appel, pistache en tijm, een mooie Kerst variant voor de rollade. De smaak van de varkenshaas combineert heerlijk met de aardappelgratie en de geroosterde ovenschotel.
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 30 minutenmin
Totale Tijd 45 minutenmin
Hoeveelheid 4personen
Apparatuur
hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
koekenpan 26 cm
vleeshamer
bindtouw
ovenschaal
Ingrediënten
2eetlepelsboter
2eetlepelsolie
1ui fijngesnipperd
1appel in kleine blokjes, brunoise. Een zure soort zoals Granny Smith, geschild, de kern eruit
1theelepeltijm
3eetlepelspistache nootjes fijngehakt
1kgvarkenshaas dik, tussen de 750 gram en 1 kg (afhankelijk van je kerst diner gasten)
zout en peper naar smaak
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
Smelt 1 eetlepel boter met 1 eetlepel olie in de pan.
Fruit het uitje aan tot het glazig is op laag vuur en voeg dan de appelblokjes en tijm toe.
Bak ongeveer 1 minuut en roer dan de pistache nootjes erdoor.
Haal het mengsel uit de pan en zet klaar in een kommetje.
Snij de varkenshaas doormidden, maar niet door en door, zodat je hem nog kunt openklappen.
Leg hem op de snijplank en leg er een plastic folie over.
Sla met een vleeshamer de varkenshazen plat, zodat ze een groter oppervlakte krijgen.
Verdeel over het midden het appel mengsel en rol de varkenshaas op.
Met een bindtouw maak je een rollade van het vlees.
Bestrooi naar smaak met zout en peper.
Smelt de boter met het restant olie in de pan en bak de varkenshazen aan tot ze een mooie bruine kleur hebben.
Leg de varkenshaas in een ovenschaal die je insmeert met olie en bak gedurende 25 tot 30 minuten in de oven.