Ontdek het heerlijke recept voor een Cranberry Tulband met Witte Chocola. Deze feestelijke cake combineert sappige cranberry's met zoete chocola. De cake is vol van smaak, crispy en smeuïg en daarboven een romige witte chocolade topping. En hij is ook nog makkelijk te maken. Dus haal de ingrediënten in huis en laten we gaan bakken!
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 1 uuruur
Totale Tijd 1 uuruur15 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Amerikaans
Hoeveelheid 10plakjes
Ingrediënten
75gramdroge cranberry’s
350gramboterongezouten
270gramdonkerbruine basterdsuiker
1theelepelvanille-extract
8eierenmaat L
300mlstroop
2eetlepelsspeculaaskruiden
345grambloem
16grambakpoeder
100gramwitte chocolade
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C.
Doe de cranberry's in een kom en giet er heet water over.
75 gram droge cranberry’s
Laat 10 minuten staan, giet af en droog de cranberry's goed.
Beboter een tulband vorm. Schep wat bloem in de vorm en draai goed rond, zodat alles bedekt is. Klop het teveel van de bloem uit de vorm.
Doe de boter bij de basterdsuiker in een kom en mix luchtig in 3 minuten op hoge snelheid.
Mix op lage snelheid tot alles goed gemengd is, zet dan meteen de mixer uit.
Schep de cranberry's met een spatel erdoorheen.
Schenk het beslag in de tulbandvorm en plaats in de oven. Bak gedurende 40 minuten of tot de cake gaar is (zie baktips).
Haal uit de oven en laat 10 minuten staan. Haal de tulband uit de vorm en plaats op een rek. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Smelt de chocolade au bain-Marie . Schenk over de tulband.
100 gram witte chocolade
NOTITIES
1. Vanille-extract: Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf (en dat is veel goedkoper dan zo’n klein flesje uit de winkel en je kunt er heel lang mee doen).2. Speculaas kruiden: of koek kruiden. Je vindt een recept voor speculaaskruiden hier. 3. Citrus variatie: Voeg 1 eetlepel sinaasappelschil en een eetlepel Grand Marnier toe aan het beslag.4. Tips
Omdat je gedroogde cranberry's gebruikt, moet je ze vooraf wellen. 10 minuutjes in heet water is voldoende.
Omdat je de chocola niet wilt laten aanbranden, verwarm je hem au bain-Marie. Daarvoor hang je een schaal boven kokend water. In die schaal laat je de chocola langzaam smelten.
Tulband: Heb je geen tulbandvorm dan kun je deze cake ook bakken in twee cakeblikken van 26 cm (verdeel het beslag over de vormen).
Voorbereiding: Zorg ervoor dat je de tulbandvorm grondig invet en met bloem bestuift om ervoor te zorgen dat de tulband gemakkelijk uit de vorm komt.
Wanneer je een tulband bakt, zorg je ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal koude ingrediënten dus een uur van tevoren uit de koeling. Hierdoor krijg je een luchtige, smeuïge cake.
Afkoelen: Laat de tulband 10 minuten afkoelen in de vorm, voordat je hem lost uit de vorm. Hij komt dan beter los.
5. BaktipsEn als je je oven nog niet zo goed kent, controleer dan de tulband twee minuten voor het einde van de baktijd op gaarheid. Dat kan op drie eenvoudige manieren:
Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cake beweegt, is hij nog niet klaar.
Druk met je vinger op het midden van een tulband. Als de afdruk meteen terug veert, is de cake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
Prik een tandenstoker in het midden van een cake. Als deze er schoon en droog uit komt, dan is de tulband gaar.
6. Oven: Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 180 °C. Bij een heteluchtoven is 160 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.7. Bewaren
Koelkast: Pak de cranberry tulband met witte chocola goed in plasticfolie in en bewaar 2 dagen in de koeling.
Diepvries - Verpak in twee lagen plasticfolie en bewaar maximaal 2 maanden in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.