Deze koekjes gemaakt met winterse kruiden en gevuld met heerlijke jam, zijn lekker wanneer het koud is. Maar kunnen natuurlijk ook prima met de Kerstdagen.
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 12 minutenmin
Cooling time 1 uuruur30 minutenmin
Totale Tijd 1 uuruur57 minutenmin
Hoeveelheid 20koekjes
Apparatuur
Handmixer
Plastic folie
Koeling
Deegroller
koekjes uitsteker
hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
bakpapier
bakplaat
Kwastje
Ingrediënten
225gramboter ongezouten, kamertemperatuur
160gramdonkerbruine suiker
160gramstroop
1ei maat L
1eetlepelspeculaaskruiden
snufjezout
500grambloem
7eetlepelsjam
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Doe de boter, suiker en de stroop in een schaal en meng met de mixer tot alles romig is (ongeveer 3 minuten).
Voeg het ei toe en meng tot het goed is opgenomen.
Mix ook de speculaaskruiden en het zout erdoor.
Zeef de bloem op het beslag en meng het op de laagste stand door het deeg (tot het net is opgenomen).
Verdeel het deeg in tweeën, maak van elk deeg een platte schijf en verpak die in plastic folie.
Leg die minimaal 1 uur in de koeling.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Leg een vel bakpapier voor je neer.
Leg 1 van de twee stukken deeg op het bakpapier en leg daar plastic folie op.
Rol met een deegroller uit tot je ongeveer ½ cm dik deeg hebt.
Met een koekjes uitsteker, steek je de koekjes uit. Leg op het bakpapier op de bakplaaten zet in de koelkast (minimaal een half uur).
Pak de tweede plak deeg, rol uit onder plastic folie en steek ook hier de koekjes uit. Bij deze koekjes, pak je echter nog een kleinere koekjes uitsteker en steek je in het midden van een koekje een mooie vorm uit (in mijn geval een hartje).
Leg ook deze koekjes op een bakplaat in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Haal de koekjes uit de koelkast en bak in ongeveer 12 minuten af.
Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Pak dan een heel koekje, smeer daar wat jam op en leg er een tweede koekje van de andere bakplaat (met het uitgestoken vormpje in het midden) precies boven op.