Deze Herfst Quiche met zoete aardappel, pompoen en noten (Ook wel Quiche d'automne). Al het heerlijks uit de herfst. En je maakt de bodem en vulling helemaal zelf. En dat proef je. Maar wist je dat dit eigenlijk een heel makkelijk recept is? Probeer het snel zelf, want van deze vegetarische hartige taart geniet iedereen tot de laatste hap.
Voorbereiding 20 minutenmin
Kook Tijd 40 minutenmin
Rust en baktijd 1 uuruur
Totale Tijd 2 uuruur
Gang Hapjes en Snacks, Hoofdgerecht, Lunch Recept
Wereldkeuken Franse keuken
Hoeveelheid 8stukken
Ingrediënten
Quiche deeg
140gram bloem
⅓theelepelsuiker
⅓theelepelzout
100gramboterkoud
2eetlepelsmelkkoud
5grameigeel(ongeveer ¼ eidooier)
Roomvulling
85mlmelkvol, koud
85mlslagroomkoud
1eimaat L
1eigeelmaat L
¼theelepelzout
⅛theelepelpeper
⅛theelepelgemalen nootmuskaatvers geraspt
Quiche vulling
200grampompoenin blokjes gesneden, 1 x 1 cm
150gramzoete aardappelen in blokjes gesneden, 1 x 1 cm
2eetlepelsolijfolie
1teentjeknoflookongeschild
¼theelepelzout
⅛theelepelpeper
⅙theelepelgemalen kaneel
⅙theelepelgemalen nootmuskaat
50gram walnotenin grove stukken gehakt
50gram hazelnotengrof gehakt
1theelepelgedroogde tijm
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Quiche deeg
Doe de bloem, suiker en zout in de keukenmachine met mes.
Voeg de boter toe en meng door tot de boter ongeveer de grootte van een erwt heeft.
100 gram boter
Schenk de melk en de eidooier erbij en pulseer tot er een bol wordt gevormd (het deeg komt los van de rand).
2 eetlepels melk, 5 gram eigeel
Haal het deeg uit de deegmachine, maak een platte schijf en verpak die in plasticfolie.
Laat minimaal 30 minuten, maar het kan tot een nacht in de koeling goed afkoelen (dan plakt hij minder).
Rol het deeg uit tot een cirkel met een doorsnede van 25 cm. Leg die in de quichevorm en snij het deeg wat uitsteekt af tot de bovenzijde van de vorm. Zet in de koeling tot gebruik.
Roomvulling
Meng de ingrediënten voor de roomvulling in een kom goed door.
85 ml melk, 85 ml slagroom, 1 ei, 1 eigeel, ¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper, ⅛ theelepel gemalen nootmuskaat
Dek af met plasticfolie en laat minimaal 30 minuten in de koeling op smaak komen.
Quiche vulling
Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel de pompoen en de zoete aardappel over de bakplaat en leg het teentje knoflook ertussen.
Schenk het roommengsel tot ongeveer ½ mm onder de rand (niet hoger, want de vulling zet iets uit en het deeg krimpt iets waardoor de vulling er anders overheen gaat).
Zet in de oven gedurende 20 minuten, dek dan af met aluminium folie en bak nog eens 20 minuten.
Verwijder de quiche vorm en serveer meteen.
NOTITIES
1. Pompoen en Zoete aardappel: Deze typische wintergroenten gebruik je als vulling in deze quiche. Door de pompoen, zoete aardappel en knoflook te roosteren voordat je ze als vulling gebruikt, krijgen ze nog meer smaak. Vervang de zoete aardappel of pompoen met worteltjes. Ook zo'n heerlijke herfstgroente.2. Quiche deeg: Kun je met de hand maken door de boter met twee messen door het bloemmengsel te werken tot het heel klein is. Je hebt daar zelfs een speciaal mes voor. Maar je kunt het ook heel goed maken in de keukenmachine met mes. Zorg er dan wel voor dat je, wanneer je de boter hebt toegevoegd, je pulseert en niet de machine continu laat draaien (dan worden de boter stukjes te klein).3. Koelen: Door het deeg goed te koelen, krimpt het minder bij het bakken. Ook is het minder plakkerig waardoor je het beter kunt verwerken.4. Roomvulling: Schenk de roomvulling niet te hoog (ongeveer ½ cm onder de rand). De vulling zal iets uitzetten bij het bakken en anders loopt je quiche over. Een tweede top tip is om de quichevorm op een bakplaat die je bekleedt met aluminiumfolie te bakken. Mocht de quichevorm lekken dan ruimt dat wat makkelijker op.5. BewarenDe quiche is goed voor te bereiden en goed te bewaren.
Voorbereiding:
Maak het deeg en leg het in de koeling. Dit kan tot 2 dagen voordat je het recept maakt (maar in ieder geval 30 minuten van tevoren).
De roomvulling kun je tot 1 dag van tevoren maken.
Snij de pompoen en zoete aardappel in blokjes. Bewaar in een luchtdichte doos of zak en voeg een vochtige keukendoekjes toe. Zo blijven ze tot 2 dagen goed.
Hak de walnoten en hazelnoten grof. Bewaar ze in een luchtdicht afgesloten bak. Dit kun je tot een week van tevoren doen.
Koelkast: Bewaar in de koeling, afgedekt, gedurende maximaal 3 dagen. Misschien dat de smaken dan nog wel beter zijn.
Diepvries: Verpak de quiche in twee lagen aluminiumfolie of in één laag en vervolgens in een diepvriesdoos. Zo kun je hem tot 2 maanden bewaren in de diepvries.