Kruidnootjes Meringue zien er prachtig uit en smaken ook heerlijk. Want de feestdagen brengen niet alleen gezelligheid, maar ook lekkere geuren en smaken. Een koekje dat van Sinterklaas een feestje maakt: Kruidnoten schuimpjes met Speculaaskruiden. Een lekker alternatief voor pepernoten!
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 2 uuruur
Totale Tijd 2 uuruur10 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Nederlands
Hoeveelheid 20schuimpjes
Ingrediënten
4eiwitten
250gramsuiker
1eetlepelspeculaaskruiden
1eetlepelwater
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarm de oven voor op 100 °C of 90 °C
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg een spuitzak met dikke spuitmond en kartelrand klaar.
Doe de eiwitten in een kom die je goed schoon hebt gemaakt met heet water en wat afwasmiddel (goed afdrogen). Klop het eiwit met een mixer tot ze stijf beginnen te worden.
4 eiwitten
Voeg dan de suiker eetlepel voor eetlepel toe. Mix totdat de eiwitten stijf zijn. (Wanneer je de kom op de kop houdt, blijven de eiwitten in de kom.)
250 gram suiker
Meng in een kommetje de speculaaskruiden met het water.
1 eetlepel speculaaskruiden, 1 eetlepel water
Breng 4 lijntjes aan op de binnenkant van de spuitzak.
Schep het eiwit voorzichtig in de spuitzak en maak mooie schuimpjes op het bakpapier.
Zet de bakplaat 2 uur in de oven.
Laat de schuimpjes afkoelen tot kamertemperatuur.
NOTITIES
1. Eiwitten
Gebruikt om meringue te maken. Scheidt de dooier van het eiwit. Er mag geen spoortje eigeel in terecht komen, anders kun je het eiwit niet meer stijf kloppen.
Zorg ervoor dat de kom en haken van de mixer vetvrij zijn voor het kloppen van de eiwitten. Was af met heet water en afwasmiddel en droog goed af voor je het gaat gebruiken. Anders worden de eiwitten niet stijf.
Gebruik verse eieren bij kamertemperatuur. Deze kun je het beste stijfkloppen.
2. Speculaaskruiden: kun je heel makkelijk zelf maken met dit speculaaskruiden recept.3. Voorbereiden en bewaren
Kamertemperatuur: Meringues kun je tot 3 weken bewaren bij kamertemperatuur. Wanneer je dat wilt, laat je ze eerst afkoelen en verpak je ze in een luchtdichte doos en leg je tussen de lagen meringues bakpapier. Je kunt meringues ook invriezen.
Diepvries: Laat ze eerst afkoelen. Je verpakt ze op dezelfde manier als je dat doet wanneer je ze bij kamertemperatuur wilt bewaren. Op deze manier kun je meringues een week langer (1 maand) in de vriezer bewaren.