Gevulde Speculaas Taart, deze lekkernij hoort echt bij de feestdagen. Niet alleen omdat het zo lekker is, maar de geur van de speculaaskruiden hoort echt bij deze tijd. Deze gevulde speculaas maak je met een vulling van zelfgemaakt amandelspijs. En dan krijg je een heerlijk smeuïge taart, op smaak gebracht met speculaaskruiden, die je niet kunt weerstaan! En makkelijk te maken. Probeer het snel!
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Speculaasdeeg
Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
Doe het zelfrijzend bakmeel met de suiker, melk, speculaaskruiden en boter in een kom en mix op gemiddelde snelheid tot een samenhangend en soepel deeg.
Verdeel het in tweeën en druk het plat in een ronde vorm.
Verpak in plastic folie en leg tenminste een half uur in de koeling.
Amandelspijs
Doe de amandelen samen met de suiker in de keukenmachine en pulseer tot het fijngemalen is. Voeg dan het ei toe en meng nogmaals goed door.
200 gram amandelen, 200 gram suiker, 1 ei
Vorm een rondje, verpak in plastic folie en laat minimaal 20 minuten in de koelkast opstijven.
Gevulde Speculaas Taart
Leg een bakpapier onderin de springvorm.
Strooi wat bloem op het werkblad en rol 1 van de twee deegplakken uit tot een cirkel 32 cm doorsnede.
bloem
Leg het deeg in de springvorm en druk de opstaande rand tegen de zijkant aan.
Pak het amandelspijs en rol die tot een diameter van 26 cm. Leg die in de springvorm op het speculaasdeeg.
Maak de bovenkant glad met een bolle lepel en druk goed tegen de zijkanten.
Rol de tweede lap deeg naar 26 cm doorsnede.
Druk de zijkanten van het deeg goed dicht.
Leg de amandelen in een leuk patroon op de bovenzijde en druk ze er licht in.
15 amandelen
Bestrijk met het ei mengsel.
1 eetlepel ei
Zet de taart in de oven en bak 1 uur.
Laat 10 minuten afkoelen en maak de springvorm los. Laat verder afkoelen op een rooster.
NOTITIES
1. Wil je dit recept maken? Bestel dan snel en eenvoudig alle ingrediënten voor dit recept met één druk op de knop: 2. Speculaas kruiden: of koek kruiden. Wil je ze zelf maken, kijk dan naar dit speculaaskruidenrecept.3. Bakpapier - Gebruik bakpapier in de springvorm zodat je de gevulde speculaas taart er makkelijk uit haalt.4. Plakkerig deeg? - Is het deeg te plakkerig als het uit de koelkast komt? Doe er een klein beetje extra bloem bij en kneedt even door.5. Tips Amandelspijs
Gebruik je hele amandelen met een vlies? Dan verwijder je het vliesje voordat je de amandelen fijnmaalt. Dit doe je eenvoudig door de amandelen twee minuten in kokend water onder te dompelen en ze vervolgens tussen twee keukendoeken droog te wrijven. De vliesjes komen er nu makkelijk af.
Wil je het nog makkelijker? Gebruik dan amandelmeel.
6. Oven - Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 180 °C. Bij een heteluchtoven is 160 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.7. Voorbereiden en bewaren
Maak het deeg en amandelspijs een dag van tevoren. Zo krijgen ze meer smaak.
Kamertemperatuur - Luchtdicht verpakt is de gevulde speculaas taart tot drie dagen houdbaar bij kamertemperatuur.
Diepvries - Verpakt in 2 lagen plastic folie tot een maand. Laat ontdooien bij kamertemperatuur en verwarm 5 minuten bij 180 °C voor een lekkere smaak.
8. De weergegeven voedingswaarde is per taartpunt, uitgaande dat de gevulde speculaas taart in acht stukken wordt verdeeld. Ga je voor kleine blokjes, dan zul je met meer personen gevulde speculaas eten en worden de voedingswaarde veel lager.