Sinterklaas Cheesecake met Witte chocola, een feestelijke taart voor een heuse verjaardag. Niet mijn eigen verjaardag, maar die van Sint-Nicolaas die in Nederland op 5 December wordt gevierd. Dit recept met Speculoos is zo lekker dat ik hem gewoon met jullie wil delen. Laten we snel aan de slag gaan!
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 3 uuruur35 minutenmin
koeltijd 4 uuruur
Totale Tijd 5 uuruur50 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Nederlands
Hoeveelheid 6personen
Ingrediënten
Taartbodem
100grammaria biscuitjes
2eetlepelswitte chocolade
Cheesecake vulling
250gramroomkaaskamertemperatuur
70gramsuiker
1eimaat L, kamertemperatuur
1eidooiermaat L, kamertemperatuur
20mlslagroom
1theelepelvanille-extract
1eetlepelbloem
100gramspeculoospasta
Garnering
200mlslagroom, geklopt
Makes: 15cm15 x 15cm round
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Taartbodem
Verwarm de oven voor op 180 °C. Gebruik onder- en bovenwarmte als je dat hebt. Kan het niet anders dan bak je de cheesecake in de heteluchtoven bij 160 °C.
Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier.
Doe de koekjes en de chocola in de kom van je keukenmachine en maal fijn.
100 gram maria biscuitjes, 2 eetlepels witte chocolade
Verdeel de kruimels over de bodem. Met de bolle kant van een lepel duw je de bodem glad.
Bak de bodem gedurende 15 minuten in de oven.
Haal de bodem uit de oven en laat afkoelen. Zet de oventemperatuur terug naar 150 °C Gebruik onder- en bovenwarmte als je dat hebt. Kan het niet anders dan bak je de cheesecake in de heteluchtoven bij 130 °C °C.
Cheesecake vulling
Klop de roomkaas luchtig en voeg de suiker, lepel voor lepel toe. Mix dan nog eens 2 minuten zodat de vulling goed luchtig wordt.
250 gram roomkaas, 70 gram suiker
Doe het ei en de eidooier erbij en mix goed door.
1 ei, 1 eidooier
Schenk de slagroom en vanille-extract erbij en mix alles nog eens 1 minuut.
20 ml slagroom, 1 theelepel vanille-extract
Zet de mixer laag en schep de bloem erdoor.
1 eetlepel bloem
Giet de vulling in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
Verwarm de speculoos pasta au bain-Marie (of 30 seconde in de magnetron) en verdeel over de bovenzijde van de cheesecake.
100 gram speculoospasta
Trek met een mes lijnen door de speculaaspasta en door het roomkaasbeslag. Daardoor krijg je een mooi gemarmerd effect aan de bovenkant
Zet de cheesecake gedurende 80 minuten in de voorverwarmde oven, zet de oven daarna uit, maar laat de cheesecake nog 2 uur in de oven staan met gesloten deur. Doe de deur tussentijds niet open.
Zet de cheesecake in de koeling en laat deze minimaal 4 uur in de koeling opstijven.
Garnering
Schep de slagroom in een spuitzak en maak mooie toeven op de cheesecake.
200 ml slagroom, geklopt
Druk een pepernoot in de slagroom.
NOTITIES
1. Ingrediënten: Zorg dat de ingrediënten voor de cheesecake vulling op kamertemperatuur is, zodat je ze goed kunt mengen.2. Oven: Wanneer je meerdere standen op je oven hebt, gebruik dan onder- en boven warmte. Op deze manier zal de cheesecake gelijkmatiger bakken (en scheurt hij niet). 3. Vanille-extract: Als je het aan kunt komen gebruik dan natuurlijk vanille-extract. Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf (en dat is veel goedkoper dan zo’n klein flesje uit de winkel en je kunt er heel lang meedoen).4. Bewaren
Koelkast: Je kunt een cheesecake 2 dagen in de koelkast bewaren. Dek hem af, dan droogt hij niet uit.
Diepvries: Wil je de cheesecake invriezen, snij hem dan na het opstijven in taartpunten. Verpak elk punt apart in folie en vervolgens in een diepvriesdoos of zakje. Je kunt het tot 1 maand bewaren. Ontdooi de cheesecake in de koelkast.