Deze lekkere Indische zuurkool ovenschotel met gehakt en zonder kaas is een heerlijke twist op de zuurkool stamppot van oma. Ketjap, heerlijke kruiden en een vleugje kokos maken van dit makkelijke recept iets heel lekkers. Dit is een heerlijk recept voor de koude winteravonden.
Meng de garam masala en 4 eetlepels kokosmelk door de zuurkool.
1½ eetlepel Garam Masala, 4 eetlepels kokosmelk
Schil de aardappels en kook ze gaar in 20 minuten.
1000 gram aardappels
Stamp ze fijn met de pureestamper.
Verwarm kokosmelk en voeg toe zodat de aardappelpuree smeuïg wordt. Meng alles goed door
350 ml kokosmelk
Breng de puree op smaak met zout en peper.
¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
Verdeel het gehakt onderin de ovenschaal.
Daarop leg je een laag zuurkool en verdeel je de steranijs.
3 stuks steranijs
Dek af met de aardappelpuree. Zet de schaal (of schaaltjes) gedurende 20 minuten in de oven en bak tot ze goudbruin zijn.
NOTITIES
1. - Wil je dit recept ook maken? Bestel dan de ingrediënten snel en makkelijk. Met één druk op de knop:2. Rundergehakt - In plaats van rundergehakt kun je ook kiezen voor half-om-half. Dat is iets vetter, maar heeft een vollere smaak.3. Garam masala - Gebruik in plaats van dit heerlijke Indische kruid kerrie. Dat geeft ook een heerlijke combinatie met zuurkool.4. Kokosmelk - In plaats van kokosmelk kun je ook volle melk of crème fraîche gebruiken.5. - Zuurkool - Gebruik naturel of wijnzuurkool. Kerrie zuurkool is niet aan te raden, omdat aan dit recept al veel verwarmende kruiden worden toegevoegd. Was de zuurkool voor het toevoegen onder de kraan om het sterke zuur iets te neutraliseren. En voeg een klein beetje kokosmelk toe. Dit maakt de zuurkool zachter.Zuurkool hoef je niet voor te koken bij een ovenschotel. Het is zelfs af te raden, omdat er dan extra vitamines verloren gaan.6. - AardappelpureePureer de aardappels met een stamper, zodat het een aardappel structuur behoudt. Zou je de mixer gebruiken, dan krijg je een soort van behanglijm.7. Voorbereiden en bewaren
Bij dagen waarop niemand tegelijk aan tafel kan zitten, vanwege sporten en werk, maak je dit recept in kleine porties in een ramekin (pastei bakje) te maken. Zo kan het recept op elk moment gebakken worden en kan er op elk goed tijdstip worden gegeten.
Dag van tevoren - Als je weinig tijd hebt, maak je dit gerecht eerder op de dag en bewaar het in de koelkast. Wanneer je wilt eten, zet je de schaal gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven en dien op. Het gerecht blijft 2 dagen goed in de koelkast.
Zuurkool ovenschotel invriezen - Heb je nog een restje over, dan kun je dat 2 dagen afgedekt in de koeling bewaren. Je kunt het ook invriezen. Verpak het in een diepvrieszak of in een diepvriesdoos. De ovenschotel blijft tot 2 maanden goed in de diepvries. Laat hem, op de dag dat je hem wilt eten, ontdooien in de koelkast. Warm de zuurkool ovenschotel op in de oven gedurende 30 minuten bij 180 °C (zorg dat je hem afdekt met aluminiumfolie)
8. - VoedingswaardenDe voedingswaarden zijn per portie weergegeven.