Geniet van deze makkelijke Mac & Cheese Ovenschotel. Heerlijk smeuïg en rijk van smaak door het gebruik van drie verschillende kazen. Dit is een eenvoudig recept voor echt comfort food. Deze ovenschotel is zo lekker. Niet voor niets is dit één van de populairste recepten van Amerika, probeer het dus snel zelf.
Voorbereiding 20 minutenmin
Kook Tijd 20 minutenmin
Totale Tijd 40 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Amerikaans, Italiaans
Hoeveelheid 6personen
Ingrediënten
500grammacaroni
90gramboterongezouten, kamertemperatuur
75grambloem
1theelepelDijon mosterd
750mlhalfvolle melk
400 gramkoffiemelk
120gramEmmentalergeraspt
120gramgeraspte kaasbelegen
30gramParmezaanse kaasgeraspt
zoutnaar smaak
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarm de oven voor op 240 °C of 220 °C
Vet een ovenschaal met wat boter in.
Zet een pan met water op en breng aan de kook.
Kook de macaroni al dente en laat hem uitlekken.
500 gram macaroni
Smelt in een tweede pan de boter (laat hem niet verkleuren)
90 gram boter
Doe in een keer alle bloem erbij, terwijl je roert met een houten spatel (zodat de roux niet bruin wordt) en laat die twee minuten bakken (dan verdwijnt de rauwe smaak van de bloem).
75 gram bloem
Schenk voorzichtig de melk bij het bloem boter mengsel, terwijl je roert met een garde om klontjes te voorkomen. Meng ook de mosterd door de saus.
750 ml halfvolle melk, 1 theelepel Dijon mosterd
Schenk vervolgens de koffiemelk erbij en laat goed heet worden, maar net niet koken. Je ziet stoom boven de pan.
Haal een handje eruit en meng de rest van de kaas met de melksaus (terwijl je roert met een garde).
Breng op smaak met zout.
zout
Doe de macaroni in de ovenschaal en giet de kaassaus erover.
Meng alles goed door elkaar.
Strooi de achtergehouden kaas over de ovenschotel en zet die in de oven.
Bak 20 minuten tot hij goudbruin is.
NOTITIES
1. Roux: Bij het maken van een roux smelt je boter en bak je de bloem daarin aan. Heel belangrijk is om de bloem tenminste twee minuten te bakken in de boter, terwijl je roert. Anders kun je een saus krijgen met een bloem smaak.2. Kaas: In plaats van Emmentaler, Belegen kaas en Parmezaanse kaas kun je bijvoorbeeld ook Mozzarella, Gruyère of Cheddar kaas gebruiken. Met een nieuwe mix krijg je een hele nieuwe smaak.3. Koffiemelk: Voor een lichtere variant kun je ook kookroom of slagroom gebruiken.4. Variaties
Gezonder: Voeg knapperig gekookte broccoli roosjes of spinazie toe aan de macaroni met saus.
Vlees: Deze ovenschotel is vegetarisch, maar wil je extra vlees, dan kun je uitgebakken spekjes, hamblokjes of gerookte kip toevoegen. Erg lekker.
Spicy: voeg ¼ theelepel cayennepeper toe voor een pikante kick.
5. Oven: Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 240 °C. Bij een heteluchtoven is 220 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.6. Bewaren
Voorbereiden en bewaren: maak de ovenschotel tot 2 dagen van tevoren. Dek de ovenschaal af met plasticfolie en bewaar in de koeling. Haal 30 minuten voordat je hem gaat bereiden uit de koelkast en laat hem iets op kamertemperatuur komen (anders kan de ovenschaal knappen). Zet de schaal 30 minuten in de oven (je verlengt de kooktijd met 10 minuten).
Restjes koelkast: Laat de restjes eerst afkoelen naar kamertemperatuur. Je kunt restjes tot 2 dagen luchtdicht afgedekt in de koelkast bewaren.
Restjes diepvries: Ook kun je restjes luchtdicht verpakken en in de diepvries bewaren. Dit kan tot 2 maanden. Laat de macaroni een dag voor bereiding afgedekt ontdooien in de koeling. Haal 30 minuten voor je hem gaat bereiden uit de koeling en doe het in de ovenschaal. Zo kan hij op kamertemperatuur komen.
Opwarmen: Verwarm 25 minuten of tot de macaroni warm is afgedekt in de oven (180 °C).