Boerenkool lasagne is Hollandse pot gecombineerd met een van de lekkerste recepten uit Italië. Deze lasagne is heerlijk als je zin hebt in een ovenschotel met comfort food en veel vitamines. Verrassend en erg lekker. Voor je het weet is de schaal helemaal leeg!
Breng aan de kook, zet het vuur laag en doe de deksel op de pan.
Laat 30 minuten sudderen.
Proef en breng eventueel extra op smaak met zout, peper, Italiaanse kruiden en suiker.
Lasagne
Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C
Verwijder het velletje van de verse worst. Het velletje gaan we niet meer gebruiken.
500 gram verse worst
Meng de Italiaanse kruiden door de verse worst.
1 theelepel italiaanse kruiden
Verwarm de olie in de wok en bak de worst snel rul.
1 theelepel olijfolie
Snij de boerenkool en was hem. Laat hem uitlekken. Hij hoeft niet droog te zijn, maar mag aanhangend water hebben (dat is zelfs beter voor het bereiden). Gebruik je diepvries spinazie laat hem dan ontdooien en uitlekken.
300 gram boerenkool
Voeg de boerenkool en het restant uitgeperste knoflook toe (en dan komt de wok pas echt goed van pas ;-)) en roerbak 5 tot 6 minuten tot de boerenkool geslonken is.
3 tenen knoflook
Zet het vuur uit en roer de tomatensaus door het boerenkool verse worst mengsel.
portie Tomatensaus
Roer de helft van de Mozzarella door de saus.
125 gram mozzarella
Doe ⅓ van de saus onderin een ovenschaal.
Leg hier een laag lasagnebladen bovenop.
125 gram lasagne bladen
Schep nogmaals ⅓ van de saus op de lasagnebladen.
Leg hier de rest van de lasagnebladen bovenop.
Dek af met het laatste beetje saus.
Verdeel de ricotta over de saus, de rest van de mozzarella blokjes en de Parmezaanse kaas.
Zet 15 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is.
NOTITIES
1. Wil je dit recept maken? Zet dan alle ingrediënten snel een eenvoudig op je boodschappenlijstje, met één druk op de knop: 2. Gezeefde tomaat, tomatenpuree en tomatenblokjes - Voor mijn zelfgemaakte tomatensaus gebruik ik een combinatie van deze drie. Tomatenpuree voor een intense smaak. Tomatenblokjes voor een heerlijke tomatensmaak met bite. Gezeefde tomaten (passata) is heerlijk om sausjes mee te maken, omdat het gepureerde tomaten zijn, zonder zaden, heerlijk glad gepureerd. De tomatenpuree bak je minimaal 2 minuten. Hij wordt dan zoeter van smaak (als je dat niet zou doen dan zou de tomaten puree zuur kunnen zijn).3. Boerenkool - Gebruik gesneden boerenkool of snij deze wintergroenen in reepjes van ½ cm dik. Was goed voor gebruik. Een heerlijke vitamine bron. Zorg dat je de boerenkool wast en met aanhangend water in de pan doet. Zo slinkt hij sneller en bakt hij niet aan. Roer goed terwijl je de boerenkool bakt. Heb je alleen diepvries boerenkool? Geen probleem laat het dan wel even uitlekken, zodat de saus niet te waterig wordt. Gebruik in plaats van boerenkool, 400 gram spinazie of 300 gram cavolo nero.4. Suiker - om de smaak van de tomatensaus iets te zoeten (tomaten hebben een licht zuurtje). Proef de tomatensaus voordat je hem toevoegt aan de lasagne. De zuurgraad van de tomaten kan verschillen. Het kan daarom nodig zijn om nog wat extra suiker toe te voegen.5. Lasagne bladen - Gebruik verse of droge lasagnebladen en vul daarmee de schaal. Breek ze eventueel doormidden om de schaal goed te vullen. De grootte van de lasagnebladen maakt niet uit als je maar zorgt dat je de laag goed opvult.6. Oven - Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 220 °C. Bij een heteluchtoven is 200 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte. Daardoor droogt de lasagne minder uit.7. BewarenVoordat je hem afbakt
Koelkast - Bewaar afgedekt maximaal 1 dag in de koeling.
Diepvries - Maak hem klaar zonder de kaas topping en verpak in twee lagen plastic folie. Laat hem ontdooien in de koelkast. Verdeel de kaas over de bovenzijde en bak 30 minuten bij 200 °C. Je moet hem iets langer bakken omdat hij uit de koeling komt.
Restjes over, of na het afbakken
Koelkast - Bewaar afgedekt maximaal 2 dagen in de koelkast.
Diepvries - Verpak in twee lagen plastic folie. Laat ontdooien in de koelkast. Besprenkel de bovenkant met twee eetlepels water. Dek af met aluminiumfolie en bak 30-45 minuten (afhankelijk van de grootte van je lasagne) bij 160 °C.
8. De voedingswaarde is per portie, uitgaande dat de Boerenkool lasagne met vier personen wordt gegeten.