Het heerlijke zelfgemaakte romige tomatensoep recept en speciaal voor Halloween met een spinnenweb. En je hebt maar 6 ingrediënten nodig. Lekker makkelijk dus!
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Maken romige tomatensoep
Smelt de boter op laag vuur.
70 gram boter
Doe er in één keer de bloem bij terwijl je roert met een houten spatel.
70 gram bloem
Bak de bloem 2 minuten, terwijl je blijft roeren.
Voeg beetje bij beetje de koude bouillon toe, terwijl je roert met een garde.
1 liter groentebouillon
Breng als de bouillon helemaal is toegevoegd alles aan de kook.
Bak ondertussen in een koekenpan de tomatenpuree 2 minuten (tot hij zoet in plaats van zuur ruikt).
60 gram tomatenpuree
Schep de tomatenpuree bij de bouillon en giet ook de gezeefde tomaten erbij.
800 gram gezeefde tomaten
Breng alles weer aan de kook en laat 5 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper.
zout en peper
Optioneel gehaktballetjes
Wil je tomatensoep met balletjes, rol dan van het rundergehakt balletjes tussen je handpalmen.
250 gram rundergehakt
Optioneel: maak van het gehakt kleine balletjes en doe die bij de soep. Laat die nog 15 minuten mee sudderen.
Maken spinnenweb
Schep de soep in een kom en maak met de crème fraîche een stip in het midden van de soep. Trek hieromheen cirkels die steeds groter worden.
125 ml crème fraîche
Trek met een saté prikker lijnen vanuit het midden naar de buitenkant, waardoor je een web patroon van crème fraîche in de soep tekent.
NOTITIES
Deze romige tomatensoep kun je vegetarisch eten (zonder gehaktballetjes), gebruik dan een groentebouillon als basis. Eet je hem met gehaktballetjes, dan is een runderbouillon als basis erg lekker;
Voor deze soep maak je een roux. Wanneer je een roux maakt is een van de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden, dat je een warm en koud ingrediënt hebt bij het verdunnen om de roux zonder klontjes te maken. Laat of het boter/bloem mengsel koud worden en voeg warme bouillon toe of voeg koude bouillon toe aan het warme boter/bloem mengsel.
Tomaten puree bak je 2 minuten aan. Daardoor wordt de puree zoet (in plaats van zuur). Je kunt het ook ruiken (de puree ruikt zoeter).
Maak je een vegetarische romige tomatensoep dan kun je als vulling in reepjes gesneden zongedroogde tomaten toevoegen.
Haal de crème fraîche een kwartier voor het decoreren uit de koeling. Daardoor wordt hij vloeibaarder en maak je het spinnenweb makkelijker.