Een heerlijk recept voor zelfgemaakte groentebouillon lekker als basis van tal van gerechten en soep (natuurlijk). Van verse groenten gemaakt.
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 30 minutenmin
Totale Tijd 40 minutenmin
Hoeveelheid 20kopjes / 4 liter
Ingrediënten
1wortel
1prei
2stengels bleekselderij
restjes groenten
1ui
1teentje knoflook
5peperkorrels
2takjes tijm
3takjes peterselie
1laurierblaadje
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Schil de wortel en snij in drieën.
Maak de prei schoon en snij in twee stukken.
Was de stengels bleekselderij en breek doormidden.
Snij de ui in vieren en ontvel de knoflook.
Vul een pan met 4 liter water en doe alle ingrediënten erin.
Breng aan de kook en laat 30 minuten koken.
Zet een zeef over een kom of pan met voldoende inhoud en giet de bouillon af in de zeef.
Breng op smaak met zout.
NOTITIES
Wil je de smaak (qua zout) van een bouillonblokje benaderen, gebruik dan 1 theelepel zout per 500 ml water (minder mag natuurlijk ook).
Wanneer je veel bouillons maakt, koop dan kruidenplantjes in de supermarkt. Op termijn ben je dan veel goedkoper uit.
Gebruik je de bouillon niet meteen of niet helemaal, breng hem dan pas op smaak met zout wanneer je deze daadwerkelijk gaat gebruiken. Bij het opwarmen kookt hij altijd een beetje in, waardoor het zout nogal kan overheersen. Overkomt je dat toch, dan kun je simpel wat water toevoegen.
Onderstaand een basisrecept, maar varieer eens met groenten. Zoals geschreven bloemkoolstronken en wortelkontjes zijn ook te gebruiken.
Doe er een beetje vermicelli in en tuinkruiden en je hebt een heerlijk helder soepje.