Hier is het LEKKERSTE recept om echt Hollandse appeltaart met custard te bakken! Je weet wel die met dat ruitjespatroon bovenop. Met een vulling van zachte appeltjes, krenten en custard die helemaal gemengd is met karamelachtige speculaaskruiden. Het perfecte bakrecept uit de oven en niet voor niets Hollands trots!
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Deeg
Het deeg maak je het makkelijkste met een keukenmachine en mes. In de kom van de keukenmachine doe je bloem, suiker en boter.
Pulseer tot er kleine korrels ontstaan. Ongeveer drie keer.
Schenk de eidooiers erbij en pulseer tot je een samenhangend deeg hebt.
Verdeel het deeg in tweeën (⅓ deel en ⅔ deel) en verpak beide stukken deeg in plastic.
Leg het deeg minimaal 20 minuten in de koeling.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Vet een springvorm van 24 cm in met boter.
Pak het grootste pakket deeg en rol het uit tot een grote lap van ongeveer 32 x 32 cm. Bekleed de springvorm met het deeg.
Zet de vorm weer in de koeling.
Vulling
Doe de krenten met het water in een steelpannetje en breng aan de kook. Wanneer dat gebeurt, zet je het vuur uit en laat het pannetje 10 minuten staan.
Droog de krenten in een (thee)doek door te deppen.
Schil de appels en haal de kern met pitjes eruit. Snij in blokjes van 1 x 1 cm.
Meng de appels in een kom met de krenten, custard, suiker en kruiden.
Haal de taartbodem uit de koeling en vul met het appelmengsel. Zet weer in de koeling.
Pak het tweede pakketje met deeg uit de koeling en rol dat dun uit.
Snij reepjes van het deeg.
Haal de taart uit de koeling en leg de reepjes op de taart, zodat een ruitvorm ontstaat.
Zet de taart in de oven en bak 50 minuten.
Afwerking
Haal de taart uit de oven en laat even staan.
Verhit de abrikozenjam met 2 eetlepels water en bestrijk de bovenkant van de taart met de jam zodat je een mooie glans krijgt.
Laat de taart 10 minuten afkoelen en verwijder dan de springvorm.
NOTITIES
1. Wil je Hollandse appeltaart bakken? Bestel dan alle ingrediënten met één druk op de knop:2. Appels - De lekkerste appels voor om deze Hollandse appeltaart te bakken zijn Elstar, Jonagold of Granny Smith appels. Kies voor één soort of mix ze voor een vollere smaak.3. Ingrediënten - Zorg dat de ingrediënten voor het deeg heel koud zijn. Dan krijg je een vlokkerig deeg, wat lekker is en het plakt het niet zo erg bij het uitrollen. Leg het tussendoor in de koelkast zodat het goed koud blijft. 4. Custard - Door custard toe te voegen wordt het teveel aan vocht opgenomen en wordt de vulling niet klef.5. Krenten - De krenten wel je tien minuten in heet water. Daardoor verbranden ze niet in de oven.6. Oven - Bak je in een heteluchtoven dan bak je 50 minuten bij 180 °C. Gebruik je onder- en bovenwarmte dan bak je nog steeds 50 minuten maar dan bij 200 °C.7. Bewaren - Bij kamertemperatuur - Verpak de taart in een taartdoos of folie en zet hem zo koel mogelijk weg. Zo blijft hij één tot twee dagen goed.Koelkast - Dek de appeltaart af. Je kunt de Hollandse appeltaart tot drie dagen in de koelkast bewaren.Diepvries - Laat de taart volledig afkoelen. Verpak hem dan luchtdicht met folie of in een diepvriesdoos. De taart kun je tot één maand invriezen. Laat hem ontdooien in de koelkast. Het allerlekkerste is om hem, voordat je hem serveert, nog 10 minuten bij 160 °C te verwarmen.8. Nutrition - De taart kun je verdelen in 8 tot 10 punten. Bij het berekenen van de voedingswaarden ben ik uitgegaan van 8 punten. De voedingswaarde is per appeltaartpunt.