Een heerlijke Swiss roll op basis van een sponge cake. Heerlijk luchtig. En het is een eenvoudig te maken recept.
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 15 minutenmin
Opstijven 2 uuruur
Totale Tijd 2 uuruur30 minutenmin
Hoeveelheid 8plakjes
Apparatuur
hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
bakplaat
bakpapier
Handmixer
Spuitzak tip 2 (optioneel)
Ingrediënten
Vulling
180mlslagroom
2eetlepelspoedersuiker
¼theelepelvanille extract
Cake
5eiereneigeel en eiwit gescheiden
⅝theelepelwijnsteenzuur poeder
150gramsuiker
snufjezout
1theelepelvanille extract
1 ½theelepelcitroensap
2eetlepelsbotergesmolten
60mlslagroom
180grambloem
gouden kleurstofoptioneel
slagroomoptioneel
paarse en rode kleurstofoptioneel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Vulling
Klop de slagroom met de poedersuiker en vanille tot stijve pieken gevormd worden.
Bewaar in de koeling tot gebruik.
Cake
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Maak een meringe door de eiwitten met het wijnsteenzuur en een snufje zout te mengen tot het schuimig is.
Voeg beetje bij beetje de helft (75 gram) suiker toe en meng tot het stijf is.
In een tweede kom meng je het eigeel met de rest van de suiker tot hij lichtgeel is.
Voeg aan de de tweede kom het vanille extract, citroensap, gesmolten boter en slagroom toe en meng tot het volledig gemengd is.
Gouden krullen (optioneel)
Teken op een bakpapier van 25 x 37,5 cm mooie krullen en draai het bakpapier om en leg het op een bakplaat van dezelfde afmeting (optioneel)
Meng in een kleine kom 3 eetlepels van het eigeelmengsel met 6 eetlepels van het meringue mengsel en een paar druppels gouden kleurstof toe en vouw met een spatel tot alles gemengd is.
Vul een spuitzak met dit mengsel.
Spuit met een klein spuitstuk de sierlijke krullen zoals je die op het bakpapier hebt getekend.
Bak 5 minuten totdat de krullen vast zijn.
Swiss cake
Voeg aan het eiwit beslag paarse en rode kleurstof toe. (optioneel)
Vouw het eiwit mengsel voorzichtig door het eigeel. Start met ⅓ van het mengsel zodat het aan elkaar kan wennen en voeg daarna pas de rest van het eiwit toe.
Wanneer de bakplaat na 5 minuten uit de oven (indien je gebruik maakt van een tweede patroon) komt schenk je voorzichtig de rest van het beslag op het bakpapier. Strijk het beslag voorzichtig glad. Mocht je een egale cake maken dan kun je deze stap laten vervallen.
Bak de cake 10 minuten of tot een sate prikker er droog uit komt. (of 15 minuten wanneer je een egale cake maakt).
Haal de cake uit de oven en rol hem op. Zo went hij alvast aan de ronde vorm en breekt hij niet wanneer je hem gaat vullen.
Laat de cake afkoelen, rol hem voorzichtig open en vul met de crème. Rol de cake vervolgens op en laat minimaal 2 uur opstijven in de koeling
Optioneel: Decoreer met sterren/kroontjes en gouden slagroom toefjes.