Een heerlijk recept voor granaatappel macarons met granaatappel jam met champagne
Voorbereiding 30 minutenmin
Kook Tijd 16 minutenmin
Droogtijd 40 minutenmin
Hoeveelheid 25macarons
Apparatuur
Bakplaten
bakpapier
Macaron matje (maar kan ook met een gewoon bakmatje)
Spuitzak met rond punt (size 5)
hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
Ingrediënten
Macarons
90grampoedersuiker
100gramamandelmeel
3eiwitten 100 gram
100gramsuiker
Food coloringpaars
Granaatappeljam
400gramgranaatappelpitjes
120mlchampagne
3theelepelsmaple syrup
1eetlepelmaizena
1eetlepelwater
Botercrème
240grampoedersuiker
6eetlepelsboterongezouten
1theelepelvanille extract
1eetlepelslagroom
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Macarons
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Leg je macaron matje klaar
Zeef de poedersuiker en het amandelmeel
Doe de eiwitten en suiker in een hittebestendige kom.
Breng een pan water aan de kook en hang de kom met de eiwitten boven het water.
Met de garde meng je de eiwitten met de suiker tot het laatste volledig is opgelost en het mengsel schuimig is.
Haal de kom boven de pan vandaan en pak de mixer (of schenk alles in de kom van je keukenmachine). Voeg de kleurstof toe.
Mix op hoge snelheid tot er pieken ontstaan (stop meteen want je wilt niet overkloppen).
Schep de poedersuiker/amandelmeel op de eiwitten en meng ze voorzichtig met een spatel door elkaar. Controleer of je beslag klaar is door met je spatel 8 figuren boven het beslag te maken. Blijven deze heel dan is het beslag klaar voor gebruik. Vervolgens check je met een theelepel op een stukje bakpapier of het beslag een klein beetje uitvloeit. Als dat zo is dan is dat het moment dat je het beslag in de spuitzak doet.
Leg je macaron matje op het bakpapier en spuit het beslag in de vorm. Wanneer je alle vormpjes gevuld hebt, klop je de bakplaat een paar keer op je ondergrond, zodat alle lucht eruit kan.
Laat de macaron drogen aan de lucht, ongeveer 30 tot 40 minuten, de bovenkant moet droog aanvullen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden Celsius.
Bak de macarons 4 minuten in de oven en draai de bakplaat 180 graden. Bak nogmaals 4 minuten. Doe dit nog 2 keer (dus 16 minuten in totaal) en kijk of de macarons klaar zijn (als ze kalar zijn zijn ze donkerder en hebben een randje aan de onderzijde van de macarons), anders bak je nog eens 4 minuten.
Herhaal dat voor alle macarons bakplaten.
Laat de macarons verder afkoelen.
Granaatappeljam met champagne
Doe de granaatappelpitjes, champagne met de maple syrup in een steelpannetje en breng aan de kook, terwijl je roert.
Laat de jam 8 minuten sudderen op laag vuur.
Meng de maizena met het water en voeg dat aan de jam toe.
Laat aan de kook komen tot het langzaam indikt.
Zeef het mengsel door een fijne zeef.
Laat volledig afkoelen in de koelkast.
Botercrème
Meng de boter met een mixer tot hij luchtig is.
Voeg de poedersuiker toe en mix alles nog eens 2 minuten.
Doe de poedersuiker en vanille erbij en klop 1 minuut.
De botercrème is klaar en is tot 1 week houdbaar in de koeling. Haal hem voor gebruik uit de koeling dat spuit makkelijker op de macaron
Samenstellen macarons:
Pak een macaron schelp en met de spuitzak spuit je een cirkel botercrème aan de buitenzijde.
Schep in de binnenkant van de cirkel een beetje granaatappel champagne jam (niet te dik)
Plaats een schelp aan de bovenzijde.
NOTITIES
Macarons zijn 4 tot 7 dagen houdbaar in de koeling.