Zelf Aardbeiengelei met Scones maken, klinkt dat niet als een perfecte lekkernij voor bij een High Tea? De aardbeienconfituur maak je met verse aardbeien en het recept is echt heel eenvoudig. Serveer de romige scones nog warm uit de oven, met clotted cream en een potje aardbeienjam. Zo wil je elke dag wel een high tea, dat is zeker!
500gramaardbeienvoor de gelei, gewassen, ontkroond, gehalveerd
250mlwater
500gramgeleisuiker
100gramaardbeienvoor de vulling, gewassen, ontkroond en in vieren gesneden
Scones
140grambloem
2theelepelsbakpoeder
½theelepelzout
2eetlepelsbotergeraspt en 15 minuten in de diepvries
120mlmelkkoud
1eetlepelmelkbestrijken
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding aardbeiengelei met stukjes aardbei
Steriliseer de potten.
Zet een kom klaar waar je een zeef op zet. In de zeef leg je een kaasdoek.
Voorbereiding scones
Verwarm de oven voor op 240 °C of 220 °C en zet een bakplaat klaar.
Rasp 2 eetlepels boter en zet die minimaal 15 minuten in de diepvries.
Aardbeiengelei met stukjes aardbei
Doe 500 gram gehalveerde aardbeien samen met de suiker en het water in een pan en kook 15 minuten op laag vuur. De aardbeien zullen nu zacht zijn.
500 gram aardbeien, 250 ml water, 500 gram geleisuiker
Controleer of de aardbeiengelei voldoende is gegeleerd door de koud bord methode *.
Schenk de aardbeien uit de pan op het kaasdoek en laat 30 minuten uitlekken.
Meng de uitgelekte aardbeien gelei met de 100 gram aardbeien stukjes en schenk in gesteriliseerde potjes.
100 gram aardbeien
Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Scones
Zeef de bloem, bakpoeder en zout drie keer.
140 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder, ½ theelepel zout
Wrijf de bevroren boter erdoorheen totdat je een soort van grove broodkruimels krijgt (erwt grootte).
2 eetlepels boter
Voeg bijna alle melk in een keer toe en meng tot je een plakkend deeg krijgt. Hoe natter het deeg, hoe luchtiger de scones worden!
120 ml melk
Leg het deeg op een licht bebloemde ondergrond en bebloem de bovenkant licht. Kneed het deeg nog 4 tot 5 keer zachtjes, totdat het deeg zacht voelt. Niet vaker kneden!
Om een gelaagd effect in je scones te krijgen, vouw je het deeg vervolgens in plaats van kneden door de bovenzijde naar de onderzijde toe te vouwen. Doe dit in totaal 4 tot 5 keer.
Druk het deeg in een rechthoek van 15 bij 10 cm (2 cm dik).
Pak de uitsteker en druk die in een bakje met bloem.
Druk met de uitsteker een scone uit het deeg (niet de uitsteker draaien anders mengen de lagen) en leg de scones voorzichtig op een bakplaat (niet aandrukken).
Wanneer alle scones zijn uitgestoken en er nog deeg over is vouw je het deeg 4 keer, zodat je weer één plak krijgt die je weer in vorm drukt. Steek van het restant deeg nog één of twee scones uit.
Bestrijk de bovenkant van de scones met melk en bak ze gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven.
1 eetlepel melk
Serveer de warme scones met de aardbeiengelei.
NOTITIES
1. Wil je dit recept zelf maken? Bestel dan alle ingrediënten snel en eenvoudig met één druk op de knop: 2. Geleisuiker - Pectine zorgt ervoor dat je jam in gelei verandert. In aardbeien zit niet veel pectine. Daarom gebruik je geleisuiker. Kun je geen geleisuiker aankomen gebruik dan het sap van 2 citroenen en voeg dat toe aan de pan met aardbeien.3. Aardbeien - Gebruik verse aardbeien. Aardbeien zijn het lekkerst in het late voorjaar en de zomer. Buiten deze tijd kunnen ze waterig smaken. Vervang de aardbeien door rode bessen of frambozen voor een heerlijke vruchtengelei.4. Koud bord methode * - Je zet een koud bordje in de koeling om te kijken of de gelei al voldoende is ingekookt. Na de aangegeven tijd haal je het koude bordje uit de koeling en laat je er een druppel gelei opvallen. Stijft hij meteen op dan kan het vuur uitgedraaid worden. Loopt de gelei nog uit, dan moet hij nog een paar minuten doorkoken. Test dan opnieuw en ga net zo lang door tot het punt is bereikt dat de gelei meteen opstijft. Zet tussendoor het bord wel terug in de koelkast zodat het koud blijft.5. Steriliseren Jampotjes - Steriliseer de potjes en de deksels. Dit kun je doen door ze in de vaatwasser te wassen. Ook kun je een pan water aan de kook brengen en de potjes en deksels 2 minuten in kokend water onderdompelen. Zet ze omgekeerd op een schone theedoek tot gebruik. Gebruik je ze een langere tijd niet draai dan, als de potjes afgekoeld zijn, de deksels erop.6. Oven - Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 240 °C. Bij een heteluchtoven is 220 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.7. Bewaren
Scones - Maak de scones in de ochtend en bewaar ze afgedekt in de koeling op een bakplaat. Zo hoef je ze alleen nog maar in de oven te schuiven om af te bakken.
Aardbeiengelei - Deze gelei is, mits de potten goed gesteriliseerd en afgesloten is, één week houdbaar in de koelkast. Je kunt de gelei ook invriezen. In dat geval kun je hem 3 maanden bewaren.
8. De weergegeven voedingswaarde is per scone met aardbeienconfituur. De voedingswaarde is hoger dan in werkelijkheid, omdat je niet alle aardbeiengelei zult gebruiken.