Dit is mijn versie van de BESTE Aardbeien Cupcakes die heerlijk gevuld zijn. Een cupcake met een intense aardbeiensmaak. Het is een luchtige, zachte en vochtige vanille cupcake gevuld met (zelfgemaakte) aardbeienjam en daarna afgesmeerd met een topping van slagroom.
Voorbereiding 20 minutenmin
Kook Tijd 30 minutenmin
Totale Tijd 50 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 12cupcakes
Ingrediënten
Aardbeien Cupcakes
400grambloem
1theelepelbakpoeder
½theelepelzout
250gramboter kamertemperatuur
300gramsuiker
4eieren gesplitst, maat L
120mlmelk
12teaspoonsaardbeienjam
Slagroom Topping
250mlslagroomkoud
3 eetlepelssuiker
Garnering
6aardbeienGarnering
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Aardbeien Cupcakes
Verwarm de oven voor op 160 °C of 150 °C
Zet de papieren cupcakevormpjes in de muffin vorm.
Meng in de eerste kom de bloem, het bakpoeder en zout met een vork goed door elkaar. Zet even weg.
400 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder, ½ theelepel zout
Mix in een tweede kom de boter met de suiker romig op de hoogste stand, in ongeveer 3 minuten.
300 gram suiker, 250 gram boter
Voeg dan 1 voor 1 de eierdooiers toe (pas toevoegen als de vorige volledig is opgenomen).
4 eieren
Verdeel het bloemmengsel in drie ongeveer gelijke delen en voeg 1 deel bloem toe aan het botermengsel en meng op lage stand (maar nog beter met een spatel), de bloem door het deeg.
120 ml melk
Voeg de helft van de melk toe en herhaal het mengen.
Vervolgens doe je weer ⅓ deel bloem erbij en meng je alles goed door. Schenk het restant melk erbij mix alles en schep dan het overgebleven deel van de bloem in de kom.
Roer goed door tot de bloem volledig is opgenomen.
Tenslotte klop je in een schone kom de eiwitten stijf.
4 eieren
Pak uit deze kom een grote schep eiwit en spatel die door het beslag heen tot het goed is gemengd.
Voeg dan pas de rest van het eiwit toe en, met een spatel, roer je het beslag voorzichtig luchtig.
Schep in elk papieren vormpje 2 eetlepels beslag.
Pak een theelepel en duw een holletje in het beslag.
Vul dat gaatje met 1 theelepel aardbeienjam.
12 teaspoons aardbeienjam
Herhaal dat voor alle cupcakes.
Zet in de oven en bak de aardbeien cupcakes 30 minuten.
Haal de cupcakes uit de vorm en laat op een rooster afkoelen naar kamertemperatuur.
Slagroom topping
Doe de slagroom met de suiker in een kom en klop tot de slagroom stijf is.
3 eetlepels suiker, 250 ml slagroom
Doe de slagroom in een spuitzak en spuit een toef slagroom op elke cupcake. Heb je geen spuitzak dan kun je ook een eetlepel of een ijsschep gebruiken om de cupcake met slagroom te decoreren.
Garnering
Garneer de cupcakes met een halve aardbei.
6 aardbeien
NOTITIES
1. IngrediëntenZorg ervoor dat al je ingrediënten voor de cupcake op kamertemperatuur zijn. Haal de ingrediënten 2 uur voor het maken uit de koelkast.De slagroom voor de topping moet tot gebruik koud worden bewaard (in de koelkast).2. Slagroom toppingZoet de slagroom met drie eetlepels aardbeienjam voor een intensere aardbeiensmaak. Laat dan de slagroom weg.3. VullingDit recept is een basisrecept voor gevulde cupcakes met jam. Je kunt zelfgemaakte aardbeienjam gebruiken of een goede aardbeienjam kopen in de supermarkt. Als je wilt variëren, kun je andere heerlijke combinaties bedenken. Probeer bijvoorbeeld pruimenjam cupcakes in de warme nazomer. Bak in het voorjaar cupcakes met rabarber jam en in de winter cupcakes met appelgelei.Je zou in dit recept de aardbeienjam ook kunnen vervangen door in blokjes gesneden aardbeien.4. Tips
Mix je beslag niet te veel en/of te lang. Als het te veel lucht bevat, zal het beslag te snel rijzen in de oven en in het midden instorten als het klaar is. Hou de tijden en beschrijvingen in het recept aan.
Bak je cupcakes in het onderste derde deel/midden van je oven. Ze hebben meer kans om te verbranden als je ze bovenin de oven bakt.
5. GaarheidOvens zijn inconsistent in warmte (soms zijn ze kouder dan de aangegeven temperatuur, andere keren worden ze heter).En als je je oven nog niet zo goed kent, controleer dan de cupcakes twee minuten voor het einde van de baktijd op gaarheid. Dat kan op drie eenvoudige manieren:
Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cupcakes bewegen, zijn ze nog niet klaar.
Druk met je vinger op het midden van een cupcake. Als de afdruk meteen terugveert, is de cupcake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
Prik een tandenstoker in het midden van een cupcake. Als deze er schoon en droog uit komt, zijn de cupcakes gaar.
6. - Bewaren
Koelkast - Cupcakes zonder topping: Wikkel de cupcakes in plasticfolie of bewaar ze drie dagen in een luchtdichte trommel.
Diepvriezer - Cupcakes zonder topping: je kunt de cupcakes invriezen. Wikkel ze eerst in aluminiumfolie en doe alles in een zak of luchtdichte verpakking. Zo kun je ze maximaal twee maanden bewaren.
Aardbeien cupcakes met slagroom topping: Als je de slagroom topping hebt aangebracht, kun je ze niet goed meer bewaren. Je kunt ze een paar uur in de koelkast bewaren.