Franse Rode uiensoep is een van de beste lunch soepjes in de winter. Op smaak gebracht met drie soorten gekarameliseerde uien, rode wijn en sherry. Door de uien licht te karameliseren krijgen ze een zoete, intense smaak die onweerstaanbaar lekker is. En samen met een stukje knapperig stokbrood met gegratineerde kaas (Gruyère) is dit een echte comfort soep. Genieten tot de laatste hap!
Schenk de sherry bij de soep en laat nog een 5 minuten koken.
2 eetlepels sherry
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Schenk de soep in een vuurvaste kom die in de oven mag.
Snij het stokbrood in plakjes en leg één a twee plakjes stokbrood in de kom.
1 stokbrood
Leg een lepel kaas op ieder sneetje brood en laat smelten onder grill.
50 gram Gruyère kaas
Haal voorzichtig onder de grill vandaan en bestrooi met verse peterselie.
1 eetlepel peterselie
Serveer meteen.
NOTITIES
1. Wil je dit recept maken? Bestel dan alle ingrediënten snel en eenvoudig met één druk op de knop: 2. Rode ui, Sjalotje en Gele ui - De basis van de uiensoep. Deze drie uien gaan we langzaam garen zodat ze heerlijk karameliseren en zoet worden. Een gele ui is de normale "ui" in de supermarkt.3. Boter en bloem - Vormen samen een roux waardoor de soep lichtgebonden wordt. Zorg dat je het bloem boter mengsel minimaal 2 minuten bakt, anders krijgt je soep een bloemsmaak.4. Groentebouillon - Gebruik een groentebouillon als basis voor de soep. Gemaakt van blokjes of een heerlijke zelfgemaakte groentebouillon. Je kunt eventueel ook runderbouillon gebruiken.5. TIP - Wanneer de soepkommen onder de grill staan leg je er wat extra sneetjes stokbrood met kaas naast (op een bakplaat) en laat de kaas smelten. Dan kun je het stokbrood nog heerlijk dippen.6. BewarenDe rode uiensoep is zonder brood prima te bewaren.
Koelkast - Koel de soep snel af en bewaar afgedekt tot 2 dagen in de koelkast.
Diepvries - Koel de soep snel af en bewaar in een diepvriesdoos gedurende maximaal 3 maanden in de vriezer. Let op dat je bij het schenken in de diepvriesdoos een halve cm van de bovenkant vrijlaat. De soep zet uit in de vriezer. Laat de soep ontdooien in de diepvries.
Opwarmen - Verwarm de soep op laag vuur tot hij heet is. Leg een sneetje stokbrood met Gruyère in de soep en grill tot de kaas is gesmolten. Bestrooi met peterselie.
7. De weergegeven voedingswaarde is per kom soep, er van uitgaande dat je de soep met 2 personen eet. De waarden liggen te hoog, omdat je niet al het stokbrood met Gruyère zult eten.