Witte chocolade cheesecake met bastogne koek en bosvruchten. Een recept dat zo lekker, luchtig en toch fris is, dat ik het wel elke dag wil maken!
Kook Tijd 30 minutenmin
Rusttijd 5 uuruur
Totale Tijd 5 uuruur30 minutenmin
Hoeveelheid 10personen
Apparatuur
Springvorm 26 cm doorsnede
bakpapier
Handmixer
Blender
Fijne zeef
Ingrediënten
Bastognekoek bodem
260 gram bastognekoeken
100gramroomboter
Cheesecake vulling
3blaadjesgelatine
200gram witte chocoladegrof gehakt
250grammascarpone
100grammon chou
50gramsuiker
250mlslagroom
Bosvruchtengelei
2blaadjesgelatine
1theelepelcitroensap
50gramfijne basterdsuiker
250grambosvruchten(bramen, frambozen, aardbeien en blauwe bessen)
2eetlepelswater
Garnering
Witte chocolade vlokken
Frambozenof bramen, aardbeien en blauwe bessen (of een combinatie hiervan)
Red velvet witte chocoladevan Handsoff my Chocolate
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
Bekleed de onderkant en de zijkant van de springvorm met bakpapier.
Bastognekoek bodem
Maal de bastognekoek fijn in de keukenmachine. Heb je die niet, doe de koeken dan in een zak en sla ze met een zwaar voorwerp (bijvoorbeeld een deegroller) fijn.
Smelt de boter in een grote pan.
Voeg de koekkruimels aan de boter toe en meng alles goed door.
Verdeel over de bodem van de springvorm en zet minimaal 15 minuten in de koeling.
Cheesecake vulling
In een schaal met koud water week je de blaadjes gelatine tot ze zacht zijn (ongeveer 5 minuten)
Zet een pan met water op en breng aan de kook.
Hang ongeveer 2 cm boven het water een kom en doe daar de chocolade in. Door de warmte van het stomende water zal de chocolade smelten (au-bain-marie).
Wanneer alle chocola gesmolten is, haal je de kom van het vuur en meng je met een garde de gelatine erdoor (eerst de gelatine uitknijpen!).
Laat de chocolade ongeveer 5 minuten afkoelen.
In de kom van je keukenmachine (of gebruik een kom met een mixer), doe je de mascarpone, mon chou en suiker. Mix tot je een glad mengsel hebt.
Schenk de slagroom erbij en meng alles goed door.
Spatel als laatste de iets afgekoelde witte chocolade erdoor.
Haal je springvorm uit de koelkast en schenk het cheesecake beslag in de taartvorm.
Zet de springvorm tenminste 3 uur in de koeling om op te stijven.
Bosvruchten gelei
In een kom met koud water week je de blaadjes gelatine tot ze zacht zijn (ongeveer 5 minuten).
Doe het citroensap, suiker, bosvruchten en het water in een steelpannetje en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat nog 5 minuten sudderen.
Pureer het bosvruchten mengsel met de staafmixer.
Zet een fijne zeef op de kom en druk de bosvruchtenpuree door de zeef. Hierdoor heb je geen pitjes in je gelei.
Knijp de gelatine uit en meng met een garde door de puree.
Haal de cheesecake weer uit de koeling en giet de gelei bovenop.
Verdeel de gelei over de bovenkant en klop de onderkant van de springvorm een paar keer op de tafel (zo gaan eventuele luchtbellen eruit).
Zet de springvorm weer in de koeling en laat minimaal anderhalf uur opstijven.
Garnering
Bij de garnering kun je helemaal los gaan of je houdt het eenvoudig (want de gelei is sowieso al prachtig). Ik heb bij de cheesecake gekozen voor frambozen, witte chocoladevlokken en Red Velvet witte chocolade omdat het er zo mooi uitzag (en ook superlekker was).