Rabarber IJsthee is de IJsthee die je maakt als je iets in de lente te vieren hebt, zoals bij Pasen, Vaderdag of Moederdag. Dit drankje is sprankelend, lichtzoet en verfrissend in één. En door de mooie kleuren een feestje op tafel!
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Neem 1 liter water en breng dat aan de kook.
Zet het vuur uit en laat daar 2 zakjes witte thee 5 minuten in trekken.
2 zakjes witte thee
Haal de zakjes eruit, knijp niet in de zakjes anders komen er bittere stoffen vrij.
Was de rabarber en snij deze in stukken van 2 cm.
6 stengels rabarber
Doe de rabarber bij de thee en schenk daar 750 ml water en 1 theelepel vanille-extract bij.
1 theelepel vanille-extract
Breng de ijsthee aan de kook, zet het vuur laag en laat 1 uur sudderen.
Zeef de thee en vul hem aan tot 1500 ml met water (indien nodig).
Laat hem afkoelen.
Breng op smaak met honing
honing
NOTITIES
1. - RabarberGebruik de stelen en niet de bladeren (die bevatten een te hoge concentratie oxaalzuur wat giftig is). Rabarber die in de supermarkt wordt verkocht heeft mooie rode stelen en die stelen geven bij het koken (wanneer je ze tenminste niet schilt) een hele mooie rode kleur aan de moes.2. - Witte theeWitte thee is zoeter en minder bitter dan zwarte thee en minder uitgesproken in vergelijking met rooibos thee. Wil je een andere soort thee gebruiken dan gebruik je 1 theezakje om hetzelfde effect te krijgen.3. - HoningDe zoetstof in de thee. Voeg de honing pas toe als de rabarber ice tea is afgekoeld, want dezelfde hoeveelheid zoet smaakt anders (sterker) in een warme thee als in koude ijsthee.De hoeveelheid is afhankelijk van het moment dat de rabarber geoogst is. Rabarber die vroeg geoogst wordt is minder zuur als degene die rond juni wordt geoogst. Daar heb je dan meer honing voor nodig.4. - Vanille-extractDoordat je de thee aan de kook brengt verdampt de alcohol in het vanille-extract. Wil je geen vanille-extract gebruiken, vervang het dan door een vanille stokje. Schraap dat stokje open, voeg het vanillezaad toe aan het drankje en voeg ook het stokje toe. Laat dat 1 uur mee trekken.5. - ServerenVoeg, als je dat wilt, schijfjes citroen en munt toe. Doe, net voor het serveren, ijs in de kan (niet eerder anders verdunt de ijsthee te veel).6. - Bewaren
Koelkast - Bewaar de ijsthee afgedekt tot 5 dagen in de koelkast. Liever nog bewaar je het luchtdicht, zodat het geen geurtjes overneemt van de overige ingrediënten in de koelkast.
Diepvries - Je kunt ijsthee prima invriezen in een afgesloten doos, zonder garnering. Heb je al garnering toegevoegd dan zeef je die er vooraf uit. Op deze manier blijft de rabarber ijsthee tot 2 maanden goed. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte (ongeveer 1 cm) in de doos vrijlaat, want de ijsthee zal bij het vriezen uitzetten. Laat de ijsthee ontdooien in de koeling.
7. - VoedingswaardeDe weergegeven voedingswaarde zijn per glas ijsthee, zonder citroen / munt.