Op zoek naar een verrassend recept voor het ontbijt of de komende brunch? Deze broodkrans met wortel, speculaas en vijgenjam is echt een heerlijk zoet broodrecept. Met zijn knapperige korst en zachte, zoete vulling is deze krans een echte traktatie!
Voorbereiding 20 minutenmin
Kook Tijd 25 minutenmin
rijstijd 1 uuruur45 minutenmin
Totale Tijd 45 minutenmin
Gang Brood Bakken
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 12plakjes
Ingrediënten
Brooddeeg
500gramwit broodmix
25gramboterkamertemperatuur
300mlwaterlauwwarm
Deeg 1 wortel en gember
1winterwortelgeraspt
1theelepelgemalen gember
Deeg 2 speculaas, walnoot en krenten
1theelepelspeculaaskruiden
30gramwalnotenfijngehakt
50gramKrenten 10 minuten geweld in heet water en drooggedept
Deeg 3 vijgen en cashewnoten
2eetlepelsvijgenjam
30gramcashewnotenfijngehakt, 10 minuten geweld in heet water
Afwerking brood
1eimaat s, losgeklopt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Brooddeeg
Meng in een kom de broodmix met het water en de boter tot een deeg in ongeveer 10 minuten.
500 gram wit broodmix, 25 gram boter, 300 ml water
Laat het deeg 30 minuten rusten en verdeel dan in drie gelijke delen.
Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C
Deeg 1 wortel en gember
Meng door het eerste deeg de geraspte wortel en het gemberpoeder en kneed goed door.
1 winterwortel, 1 theelepel gemalen gember
Vet een kom in en leg het deeg hierin.
Dek af met plasticfolie en laat 30 minuten op een warme plaats rijzen.
Deeg 2 speculaas, walnoot en krenten
Kneed de speculaaskruiden, krenten en walnoot door het tweede deeg.
Dek af met plasticfolie en laat 30 minuten rijzen.
Deeg 3 vijgenjam met cashewnoten
Schep de vijgenjam en cashewnoten bij deeg 3 en kneed alles goed door.
2 eetlepels vijgenjam, 30 gram cashewnoten
Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met plasticfolie.
Laat 30 minuten rijzen.
Krans maken en afwerking
Vet een bakplaat in met olie.
Pak een van de degen en vorm een streng van ongeveer 2 cm dikte. Herhaal dat voor alle drie de degen.
Vlecht de degen in elkaar en vorm een krans. Druk het einde goed vast. Leg het deeg op de bakplaat.
Laat het deeg nog eens 15 minuten rusten.
Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei.
1 ei
Bak het brood in 25 minuten in de oven tot het gaar is.
NOTITIES
1. Glazuur: Na het bakken kun je ook glazuur maken en over de bovenkant drippen voor een extra zoete laag. Meng daarvoor 100 gram poedersuiker met een eetlepel water en theelepel citroensap tot een gladde glazuur.2. Vullingen: Varieer naar hartenlust. Gebruik gedroogd fruit zoals abrikozen of dadels. Andere noten zoals amandelen of pecannoten. Of kruiden zoals nootmuskaat, kardemom en kaneel.3. Bewaren
Kamertemperatuur: Bewaar de broden in een afgesloten doos tot maximaal 2 dagen.
Diepvries: Laat het brood afkoelen en vries het tot een maand in. Laat ontdooien bij kamertemperatuur.
Tip: Ligt je brood al wat langer of is het ingevroren geweest? Bedruip met wat water en bak 10 minuten bij 160 °C in een voorverwarmde oven. Het brood is weer heerlijk knapperig en vers.