Een heerlijk gluten-vrij brood van zaden en noten. Want ook je gasten met een beperking door allergie of intolerantie wil je iets lekkers voorzetten. En dit heerlijke brood is een goede en gezonde keus.
Mjam, hoor ik je al zeggen en dat klopt. Lekker knapperig, nootachtig van smaak en gluten- en lactose vrij! Het recept is afkomstig uit de Daring Kitchen challenge en aangepast naar een recept van The Kiwi Cook.
Jump to:
💭 Top tips
- Noten en zaden nemen veel vocht op. Daarom voeg je eerst water toe en laat je het dan 2 uur staan. Het vocht wordt dan door de zaden en noten opgenomen en bij het bakken brandt het gluten-vrije brood minder snel aan.
- Wanneer je een noten-allergie hebt laat je de hazelnoten weg. Maak je het voor iemand anders vraag het dan goed na. Een noten-allergie of intolerantie is niet hetzelfde als een zaden allergie, maar er zijn mensen die beide allergiën of intolleranties hebben.
- Het physillium voeg je toe om het brood te binden tot één geheel. Physillium heeft namelijk veel bindkracht.
Heb je dit recept gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. De video's van recepten vind je terug op mijn YouTube kanaal. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
📖 Recipe
Gluten-vrij zaden en noten brood
Equipment
Ingrediënten
- 140 gram zonnebloem pitten
- 90 gram lijnzaad
- 50 gram hazelnoten fijn gehakt
- 135 gram havermout gluten-vrij
- 2 eetlepels chia zaad
- 3 eetlepels psyllium zaad fijngemalen
- 1 theelepel zeezout fijn
- 1 eetlepel agave siroop
- 3 eetlepels kokosolie gesmolten
- 375 mL water
Notes
Instructies
- Meng de zaden, noten, havermout, psyllium en zout door elkaar.
- Meng in een tweede kom de agave siroop, kokos olie en het water.
- Voeg de twee bij elkaar en meng alles goed door.
- Doe in een cakeblik van 25 cm lengte.
- Laat tenminste 2 uur bij kamertempartuur staan, zodat het stevig wordt.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Bak het brood voor de eerste keer gedurende 20 minuten.
- Haal het uit de vorm en leg het op het rooster van de oven.
- Bak nogmaals 30 - 40 minuten totdat hij mooi knapperig wordt.
- Laat op een rooster afkoelen, voordat je het gaat eten.
Hallo,
Ik heb gisteren het noten zaden brood gemaakt. Prima gelukt en lekker. Maar... Ik heb gemalen psylium van de tuinen gebruikt en 3 eetlepels leek mij wel erg veel. ( dit is heel fijn poeder ) . Het deeg was ook tijdens het mengen van de droge met de natte ingrediënten meteen heel vast. Misschien toch teveel psylium??
Iedereen die ik het liet proeven vond het overigens heerlijk!!!
Groetjes, Mieke
Hoi Mieke, ik heb je vraag ook al via de mail beantwoord. Bij bakken komt het afmeten van de ingrediënten heel nauw. Heb je een maatschep gebruikt of gewoon een eetlepel?