Een koekenpan met antiaanbaklaag is zo supermakkelijk in gebruik. Je hebt weinig vet nodig en hij is eenvoudig schoon te maken. Het wordt alleen vervelend als de antiaanbaklaag beschadigd.
Schoonmaken pan met
antiaanbaklaag
Dat kun je natuurlijk voorkomen door niet te schuren met een schuursponsje, maar om een warm water en een afwasborstel of met zout en olie je pan schoon te maken.
Geen hoog vuur
gebruiken
Ook mag je een pan met een teflon antiaanbaklaag niet te hard verwarmen. Gebruik hem op gemiddeld vuur en zorg dat de pan niet droog (dus zonder olie of boter) verhit. Wanneer de antiaanbaklaag te warm wordt zal hij beschadigen en kun je hem op den duur weggooien. Dit houdt ook in dat je een pan met antiaanbaklaag eigenlijk niet kunt gebruiken om je vlees te bruinen. Dit doe je op hoog vuur en ook dan wordt de pan te heet waardoor de antiaanbaklaag kan beschadigen.
Met name de pannen met een teflon antiaanbaklaag hebben hier het meeste last van, maar ook de nieuwe antiaanbaklagen kun je beter niet gebruiken bij hoog vuur. Gebruik in dat geval een gietijzeren of rvs of smeedijzeren pan.
Koekenpan met antiaanbaklaag
opbergen
Maar wist je dat hij ook heel erg beschadigt bij het opbergen. Het schuren van de onderkant van de pannen tegen elkaar geeft krassen in de antiaanbaklaag met als gevolg dat hij beschadigt en je pan op den duur onbruikbaar wordt.
Je kunt dat voorkomen door een stukje vilt te knippen ter grootte van de binnenkant van je koekenpan. Na het schoonmaken leg je dat stukje vilt in de pan en kun je een tweede pan er boven op zetten. Zo gaan je pannen veel langer mee.
En het ziet er ook nog mooi uit toch?
NB. En mocht je toch aan een nieuwe pan toe zijn of meer informatie willen. Dat heb ik in deze blog een aantal leuke voorbeelden.
Geef een reactie