Afwassen hoe doe je dat? Deze 5 tips voor een schone vaat, gaan je hierbij helpen. En zo wordt het echt een makkelijk karweitje.
Afwassen 5 tips voor een Schone vaat
Een vraag die hier elke vakantie toch wel weer gesteld wordt. Want dan laten we onze afwasmachine achter en doen wij dat weer netjes met de hand. Vakantie heet dat.
Afwassen, vroeger deed ik dat elke dag minimaal twee keer. Met mijn broertje en niet altijd met evenveel plezier. Wat waren wij blij dat we een afwasmachine kregen. Zo hoefden we nog maar één keer in de twee dagen de machine uit te ruimen.
Misschien vindt je afwassen echt niet leuk of heel veel werk. En toch als je je aan deze tips en trucs houd, is afwassen zo gebeurd en eigenlijk heel makkelijk. Succes!
Afwassen met de Hand: Tips
Gebruik een afwasbak
Schraap zoveel mogelijk eten van het bord. Krijg je het echt niet schoon, spoel dan onder een koude kraan de grote resten eraf (alleen als het echt niet anders kan!). Laat vervolgens een teiltje, afwasbak of gootsteen vollopen om in af te wassen.
Heel heet water is het beste
Maak je water in je bak zo heet mogelijk. Zo kun je je servies veel beter schoon krijgen, want vet lost op in water. Doe er maximaal één theelepeltje afwasmiddel in om de boel nog verder te ontvetten. Niet meer, anders gaat de vaat naar zeep smaken.
Melk gebruikt?
De uitzondering op heet water is servies waar melk in heeft gezeten. Spoel die voor met koud water, anders worden ze niet zo goed schoon.
Afwassen, de juiste volgorde
Het is natuurlijk logisch dat je niet met de vette koekenpan begint, maar wat is nu precies de juiste volgorde om af te wassen?
Begin eerst met glazen, vervolgens de rest van het glaswerk. Dan schalen, borden, het bestek en als allerlaatste de pannen. Zo kun je het langst met je afwaswater doen. Natuurlijk maak je je servies vooraf zo goed mogelijk schoon, zodat je water zo min mogelijk vervuilt.
Bestek afwassen
Ken je dat die ringen en vlekken op je bestek? Ongeacht het uit de vaatwasser komt of dat de afwas met de hand gedaan is, kringen kunnen altijd op het bestek verschijnen. Je voorkomt dat door je bestek met een handdoek te drogen in plaats van aan de lucht.
Afwassen zonder krassen
Je weet vast wel dat je in een koekenpan niet met een schuursponsje aan de gang mag omdat je dan de bovenlaag beschadigt. Maar soms is een afwasborstel of spons niet genoeg. Wat dan? Probeer eens met een eetlepel zout en een scheutje olie. Met een keukenpapiertje wrijf je dat over de bodem van de pan. Het zout heeft een hele licht schurende werking, waarmee je de pan mooi schoon krijgt, zonder hem te beschadigen.
Aangebrande pannen
Net dat ene telefoontje of de kinderen komen binnen met een vraag. Auch je pan is aangebrand. Dat wordt weer schrobben. Maar niets is minder waar met deze truc: zet een laag water in de pan en voeg 1 eetlepel soda toe. Breng het aan de kook en laat 15 minuten doorkoken.
Laat licht afkoelen en was de pan dan af. Je zult zien dat het dan bijna geen moeite meer kost.
Geef een reactie