Een lekkere witlof ovenschotel met spekjes staat in de oven te pruttelen. Een heerlijk recept, zodat zelf mijn kinderen het lusten. De basis: witlofstamppot die gerold is in een heerlijk plakje ham. De stamppot is op smaak gebracht met spekjes, kaas en salie. Laat het gratineren in de oven en je hebt een makkelijk en lekkere avondmaaltijd.
Tja, als je meedoet aan een wekelijks biologisch groentepakket, kun je voor verrassingen komen te staan. Bijvoorbeeld witlof, iets wat in het gezin niemand graag lust en sommigen tot op heden het zelfs geweigerd hebben te eten.
Maar eten weggooien doen we niet, dus dan maar op zoek naar een recept wat voldoende eetbaar, en misschien zelfs wel lekker is.
En juist als je al diverse opties hebt geprobeerd (roerbakken in sojasaus, dun inrollen in ham met een kaasroomsaus) en nog steeds negatieve reacties je deel zijn, kan in enen het tij omslaan.
Witlofstampot met beenham
In de vrouw (bijlage bij de telegraaf) van twee weken geleden, stond een recept van witlofstampot in beenham. Stamppotten daar is iedereen hier dol op, dus dat is alvast een pluspunt. En zo ontstond deze witlofschotel.
Het recept ietsje aangepast, vanavond op tafel gezet en… (tromgeroffel)… het werd goedgekeurd. Er was er zelfs een die zei dat het lekker was. Tada de aanhouder wint. En zo'n recept verdient het natuurlijk om geplaatst te worden.
- Witlof: En of je de wit gele of rode variant gebruikt, ze zijn allebei lekker. Snij ze doormidden en haal de bittere kern eruit. Zo is de ovenschotel nog lekkerder.
- Aardappelen: Gebruik kruimige aardappelen, die zijn het lekkerste voor een stamppot.
- Spekjes: Ik gebruik 75 gram spekjes, omdat je ook al ham gebruikt in dit recept. Maar voel je vrij om meer te gebruiken.
- Kaas: Gebruik een lekkere belegen kaas voor een heerlijke smaak. Halveer je kaas. De ene helft rasp je (voor het gratineren van de witlof ovenschotel met spekjes) en de andere helft snij je in blokjes (en die meng je door de witlof stamppot).
- Boter: Gebruik ongezouten boter, de spekjes en ham voegen al voldoende zout toe in het recept.
- Salie: In dit recept gebruik ik verse salie. Vind je salie erg overheersend dan kun je de helft van de voorgeschreven hoeveelheid gebruiken. Kun je dat niet aankomen, of heb je dat niet in huis, dan vervang je het door 1 theelepel gedroogde salie.
- Ham: Ga voor een lekkere ham zoals York ham, beenham of andere ham soort. Probeer in ieder geval wat grotere plakken te gebruiken, want dat rolt veel fijner.
🔪 Hoe maak je witlof ovenschotel met spekjes?
Stap 1 schil, snij en kook de aardappelen. Schil je aardappelen en was ze. Snij de grootste aardappels in vieren. Breng een pan met water aan de kook, ongeveer 5 cm, en voeg de aardappelen daaraan toe. Kook 10 minuten.
Stap 2 was en snij de witlof. Snij het kontje van de witlof en halveer de stronk. Verwijder de bittere kern eruit. Snij vervolgens de witlof in reepjes en was goed. Nadat de aardappelen 10 minuten gekookt zijn, voeg je de witlof reepjes toe en kookt alles nog 10 minuten.
Stap 3 maak de witlof stamppot. De basis voor deze witlof ovenschotel met spekjes is een romige witlof stamppot. Bak daarvoor eerst de spekjes uit in een droge pan.
Wanneer de aardappelen met witlof klaar zijn, giet je het water af. Stamp vervolgens fijn met de puree stamper. Voeg dan een klontje boter, blokjes kaas, fijngesneden salie en uitgebakken spekjes toe. Meng alles goed door.
Stap 4 Rol de ham en bestrooi met kaas. Leg een plakje ham voor je neer en schep aan één zijde twee eetlepels witlof stamppot. Rol het plakje ham op en leg in een ovenschaal. Herhaal voor alle plakjes. Bestrooi met de geraspte kaas.
Bak de witlof ovenschotel met spekjes nu 20 minuten in de voorverwarmde oven bij 200 graden Celsius.
- Je kunt de bittere kern van de witlof ook verwijderen door het kontje eraf te snijden en de kern met een appelboor te verwijderen.
- Vind je witlof nog te bitter, voeg dan 50 ml melk aan het water toe, waarin je de witlof en aardappels kookt.
- Gebruik een puree stamper in plaats van een mixer om de stamppot te pureren. Met een mixer krijg je een lijmachtige substantie. Niet lekker dus.
- In plaats van ham, kun je ook gerookte ham, zoals Parmaham of Coburgerham kiezen.
- In plaats van belegen kaas, kun je ook Emmentaler of Gruyere gebruiken. Beide kazen zijn ook heerlijk om te gratineren.
- Heb je geen verse salie? Gebruik dan 1 theelepel gedroogde salie.
- Deze witlof ovenschotel met spekjes kun je prima een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren. Zo hoef je hem de dag erop alleen nog maar te verwarmen. Bak hem dan 35 minuten bij 200 graden Celsius.
- Je kunt de witlof ovenschotel ook invriezen. Verpak hem dan, wanneer hij is afgekoeld, luchtdicht. Op deze manier kun je hem tot twee maanden in de diepvries bewaren.
- Heb je een restje witlof over? Je kunt witlof 8 tot 10 dagen bewaren in de koelkast. Hij is heerlijk als salade gemengd met rozijnen en sinaasappel partjes. Of je maakt dit heerlijke groentegerecht: witlof ham kaas uit de oven.
- Ovenschaal - kies een ovenschaal van de juiste afmeting (niet te klein en niet te groot) en het liefst met een antiaanbaklaag. Kijk ook goed naar het materiaal. Je wilt een ovenschaal die de warmte egaal verspreid zodat je gerecht zodat het overal even gaar is. En ook belangrijk is dat hij geen naden heeft en in de afwasmachine kan worden schoongemaakt. In dit recept gebruik ik de ovenschaal bij het bakken in de oven.
- Snijplank set - Onmisbaar in elke keuken is een goede snijplank set. En waarom een set? Omdat je niet wilt dat je je kruisbesmetting krijgt van bijvoorbeeld rauw vlees met je groenten. Deze snijplanken zijn op kleur gecodeerd (en hebben een bijpassend label), zodat je precies weet waarvoor je je plank kunt gebruiken. Zo hebben ziektemakers geen kans. Ik gebruik snijplanken bij het snijden van de groenten en aardappels in dit recept.
- Koksmes - Dit koksmes is mijn steun en toeverlaat in de keuken. Het is van Wusthof en ik heb het al vele jaren in mijn bezit. Dit mes laat me nooit in de steek en blijft superscherp. Het is het enige professionele mes dat ik heb en het is een aanrader om, als je een complete messenset te duur vindt, in ieder geval dit mes aan te schaffen want hier kun je bijna alles mee snijden. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen!
Vind je deze witlof ovenschotel met spekjes (en gemaakt van witlof stamppot) lekker? Dan vind je deze recepten misschien ook wel het proberen waard! En bekijk alle stamppot recepten hier.
158229
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
Apparatuur
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
Ingrediënten
- 3-4 stronken witlof
- 1 kg aardappelen
- 75 gram spekjes
- 120 gram kaas jong belegen, in blokjes
- 120 gram kaas jong belegen, geraspt
- 2 eetlepels salie vers, in stukjes gesneden
- 1 eetlepel boter
- 200 gram ham zoals Yorkham of been ham, vleeswaren in plakjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Breng een pan water aan de kook met ongeveer 5 cm water.
- Schil de aardappelenen en was ze. Snij ze zodat ze ongeveer even groot zijn.
- Doe de aardappelen in de pan en breng het water aan de kook. Zet het vuur laag en kook de aardappelen 10 minuten.
- Maak ondertussen de witlof schoon en verwijder de bittere kern.
- Voeg de witlof toe aan de pan met aardappelen en laat alles nog 10 minuten koken.
- Bak de spekjes uit in eigen vet.
- Stamp de aardappelen met de witlof met de pureestamper fijn (niet de mixer anders krijg je snot).
- Roer door de stampot de boter, blokjes kaas, salie en de spekjes en breng op smaak met zout en peper.
- Leg op elk plakje ham twee eetlepels stampot en rol de ham met vulling op.
- Leg de rolletjes in een ovenschaal en bestrooi deze met de geraspte kaas.
- Zet ongeveer 20 minuten in de oven, totdat de kaas gesmolten is.
- Smakelijk eten.
Opmerkingen:
- Je kunt de bittere kern van de witlof ook verwijderen door het kontje eraf te snijden en de kern met een appelboor te verwijderen.
- Vind je witlof nog te bitter, voeg dan 50 ml melk aan het water toe, waarin je de witlof en aardappels kookt.
- Gebruik een puree stamper in plaats van een mixer om de stamppot te pureren. Met een mixer krijg je een lijmachtige substantie. Niet lekker dus.
- In plaats van ham, kun je ook gerookte ham, zoals Parmaham of Coburgerham kiezen.
- In plaats van belegen kaas, kun je ook Emmentaler of Gruyere gebruiken. Beide kazen zijn ook heerlijk om te gratineren.
- Heb je geen verse salie? Gebruik dan 1 theelepel gedroogde salie.
Geef een reactie